Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Geheim archief uit getto in Warschau

20 mei 09 - Door Jan Eikelboom

Kijk of luister naar: Geheim archief uit getto in Warschau

Samuel D. Kassow schreef het dramatische verhaal van het verborgen archief uit het getto van Warschau. Gebaseerd op duizenden pagina's documenten en getuigenissen, die in het getto werden verborgen en na de oorlog werden gevonden.


Weerstand
De Pools-Joodse historicus Emanuel Ringelblum (1900–1944) zette in 1940 in het getto van Warschau een clandestiene organisatie op van professionele en amateur-historici. Codenaam: Oneg Shabbat. Doel van de organisatie was alle facetten van het joodse leven bestuderen en documenteren, om weerstand te bieden aan de uitroeiingspolitiek van de nazi’s. Het archief dat de leden van de organisatie aanlegden werd begraven in melkbussen, om na de oorlog weer opgegraven te worden. Hun toekomst konden de Duitsers hen dan afnemen, het verleden zou niet worden uitgewist. Getuigenissen
Het boek Wie schrijft onze geschiedenis is gebaseerd op duizenden pagina's documenten en getuigenissen, die in het getto werden verborgen en na de oorlog werden gevonden. Van de ruim zestig medewerkers van Oneg Shabbat overleefden er slechts drie de oorlog. 

Samuel D. Kassow is hoogleraar geschiedenis aan het Trinity College in Connecticut. Hij is gespecialiseerd in de geschiedenis van Europa en Rusland, in de geschiedenis van de holocaust en in de moderne joodse geschiedenis.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief