Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Gestolen buste Van Gogh terecht

20 mei 09 - Door Petra Greeven, Melinde Kassens, Miriam Lavalette

Kijk of luister naar: Gestolen buste Van Gogh terecht

De in 1989 in het Musée des Alpilles in Saint-Rémy-de-Provence gestolen buste van Vincent van Gogh is weer terug in Frankrijk. Dat meldde De Volkskrant vanmorgen.

De bronzen beeltenis van de schilder – met één oor – is gemaakt door de Franse kunstenaar Ossip Zadkine (1890-1967) en is weer gevonden dankzij een privédetective, Sander van Betten, en een kunstkenner, Arthur Brand, uit Nederland.

Zakenman
De buste was in handen van een zakenman die het als onderpand had ontvangen. Maar toen deze zakenman besefte dat hij zijn geld niet zou krijgen, realiseerde hij zich dat er met het beeld 'iets niet in orde was'. Eind vorige jaar had hij daarom al aan Van Betten laten weten het beeld in zijn garage te hebben en twijfels te hebben over de afkomst.

Zadkine
Toen de privédetective merkte dat het om de in 1989 gestolen buste van Zadkine ging, heeft hij direct de Centrale Recherche Informatiedienst en Interpol benaderd, maar die reageerden niet. Daarom heeft de privédetective via kunsthandelaar Arthur Brand contact opgenomen met de autoriteiten in Frankrijk. Hij sprak af dat Brand en hij de buste zouden overhandigen op de ambassade in Den Haag. Zo geschiedde.

Criminele circuit
Volgens kunsthandelaar Brand verkeerde het beeld twintig jaar lang in het criminele circuit. "Criminelen geven soms kunst als onderpand, als ze zogenaamd geen geld hebben. Vaak zie je hen nooit meer terug en blijf je zitten met onverkoopbare, gestolen kunst."

Echt
Het kunstwerk wordt nu door experts onderzocht. Voorlopig lijkt het erop dat het niet om een vervalsing gaat. Ook Brand is ervan overtuigd dat het geen vervalsing is. De buste in nu in handen van de Franse polite.

In de studio vertellen Sander van Betten en Arthur Brand het verhaal.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief