Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Verbijstering bij buren Yettaw

23 mei 09 - Door Willem Lust en Merel Miedema

Kijk of luister naar: Verbijstering bij buren Yettaw

Ze waren met stomheid geslagen in het plaatsje Falcon in de Amerikaanse stadje Missouri.

In het verre Birma had hij het militaire cordon rond oppositieleider Aung San Suu Kyi doorbroken, door 's nachts een meer over te zwemmen om haar thuis te bezoeken. Omdat ze hem ontvangen heeft, zou ze vijf jaar extra huisarrest kunnen krijgen. Vandaag moest ze weer voor de rechter verschijnen. En ook John Yettaw zit gevangen en zal voor de rechter moeten verschijnen. Aan de andere kant van de wereld, in Falcon, proberen ze hun best te doen er iets van te begrijpen. NOVA spreekt met vrienden en buren.

Huisarrest
Aung San Suu Kyi staat deze week dus terecht in haar land, omdat zij de voorwaarden voor haar huisarrest zou hebben geschonden. Het proces heeft achter gesloten deuren plaats, vermoedelijk in de gevangenis.

Vuil spel
Critici geloven dat de aanklacht tegen Suu Kyi een 'vuil spel' van het militaire bewind is om Suu Kyi de komende jaren uit het politieke verkeer te houden. Ook minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen denkt er zo over: "Omdat de huidige termijn van het huisarrest van Aung San Suu Kyi binnenkort verstrijkt, lijkt het er op dat de Birmese junta een voorwendsel zoekt om dat opnieuw te kunnen verlengen, mede met het oog op de verkiezingen in 2010". Hij riep daarom de Birmese autoriteiten vrijdag op haar "onmiddellijk en zonder voorwaarden vooraf" vrij te laten.

Clinton
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton vindt het proces tegen de Birmaanse oppositieleidster Aung San Suu Kyi schandalig. Clinton hoopt dat Suu Kyi snel kan vrijkomen. Zij legt haar hoop voor de vrijlating van Aung San Suu Kyi op de buurlanden van Birma. Zij moeten druk zetten op de machthebbende militaire junta in Birma.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief