Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Oud-minister Albright over kernproeven Noord-Korea

25 mei 09 - Door Melinde Kassens, Twan Huys en Silvia Pilger

Kijk of luister naar: Oud-minister Albright over kernproeven Noord-Korea

Ze was onder president Bill Clinton minister van Buitenlandse Zaken van de Verenigde staten: Madeleine Albright. Als eerste en laatste topdiplomaat ontmoette ze in 2000 de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Il. Vandaag was Albright in Den Haag. 

NOVA sprak met haar over de kernproeven van de afgelopen dagen in Noord-Korea en de tanende gezondheid van leider Kim Jong-Il.


Haags opleidingsinstituut
Vandaag werd ook bevestigd dat Albright bereid is zitting te nemen in de Raad van Toezicht van een nieuw onderzoeks- en opleidingsinstituut in Den Haag. Het gaat om een nog op te richten Haagse instelling, die in samenwerking met de Universiteit Leiden moet uitgroeien tot een van de belangrijkste opleidingen op het terrein van vrede, recht en internationale veiligheid.

Dat heeft een woordvoerder van de gemeente Den Haag vandaag bevestigd naar aanleiding van een bericht hierover in de Volkskrant.

Institute for Global Justice
De voorlopige werknaam van de op te richten instelling luidt Institute for Global Justice. Een commissie onder leiding van bestuursvoorzitter Dirk Jan van den Berg van de TU Delft werkt aan het ontwikkelingsplan voor het Institute for Global Justice en komt in juni met het plan naar buiten.

Vriendschap
Albright heeft haar medewerking persoonlijk toegezegd aan burgemeester Jozias van Aartsen (VVD) van Den Haag. Zij kennen elkaar uit de tijd dat beiden minister van Buitenlandse Zaken waren tijdens de tweede ambtstermijn van president Bill Clinton. Van Aartsen was toen minister van Buitenlandse Zaken in het tweede kabinet-Kok (1998-2002). Ze werden vrienden en hebben ook na hun ministerschap contact gehouden.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief