Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Geweld tegen politie neemt toe

25 mei 09 - Door Jan van Loenen

Kijk of luister naar: Geweld tegen politie neemt toe

Bij incidenten in Tilburg en Den Haag hebben tientallen mensen afgelopen weekend de politie belaagd. Agenten zagen zich genoodzaakt de wapenstok te gebruiken.

Den Haag
In Den Haag mondde een feest ter ere van veertig jaar Marokkaanse migratie zaterdag uit in een grote vechtpartij tussen bezoekers en de politie. Agenten die een vechtpartij probeerden te beëindigen, kregen de volle laag. Enkele tientallen vechtersbazen schopten en sloegen op de agenten in. Ook gooiden ze met eieren en flessen.

Tilburg
In Tilburg keerden tientallen jongeren zich gistermiddag omstreeks vier uur tegen de politie nadat die een 21-jarige inwoner van de stad had gearresteerd bij een massale vechtpartij. De menigte bekogelde de agenten met stoelen, flesjes en blikjes en dreven hen in het nauw. Daarop gebruikte de politie de wapenstok. Ook kreeg ze assistentie van onder meer hondengeleiders.

Raad van hoofdcommissarissen
De Raad van Hoofdcommisarissen constateert dat politie-agenten steeds meer geconfronteerd worden met geweld. NOVA zoekt uit waar het toenemende geweld vandaan komt.

In de studio reageert Frans Heeres, korpschef politie Midden- en West-Brabant.

NB. De politierechter is dinsdag 26 mei niet meegegaan in de eis van het OM om dubbel te straffen. Tijdens een zogenoemde themazitting legde de rechter in diverse gevallen lagere straffen op dan het OM had geëist. Het OM heeft als regel dat het dubbel zo zware straffen eist tegen personen die ervan worden verdacht dat ze ambtenaren in functie hebben beledigd, bedreigd of mishandeld.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief