Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Den Haag Vandaag: Nationaal Historisch Museum toch verplaatst?

27 mei 09 - Door Pim van Galen

Kijk of luister naar: Den Haag Vandaag: Nationaal Historisch Museum toch verplaatst?

De discussie over de locatie van het Nationaal Historisch Museum (NHM) in Arnhem houdt aan. Het bestuur van het museum en de gemeente Arnhem probeerden vandaag de Tweede Kamer ervan te overtuigen dat de verplaatsing van het museum naar het centrum van de stad een goed idee is.

Hoorzitting
Nout Wellink, president-directeur van De Nederlandsche Bank en voorzitter van de Raad van Toezicht Nederlands Openlucht Museum, vindt dat er " ongekend onzorgvuldig" is gehandeld in de besluitvorming over het Nationaal Historisch Museum. "Geen gedetailleerde onderbouwing van de nieuwe plannen."

Parkeerplaatsen
Aanvankelijk werd besloten het nieuwe museum te laten verrijzen naast het Nederlands Openlucht Museum, omdat de twee musea elkaar zouden kunnen versterken. De directie van het NHM kwam echter tot de conclusie dat de vestiging van het museum in het centrum van de stad beter, sneller en goedkoper is - mede doordat daar geen of weinig nieuwe parkeerplaatsen hoeven te worden verwezenlijkt.

Atzo Nicolaï, voorzitter Raad van Toezicht Nationaal Historisch Museum, zegt dat nooit heeft vastgestaan dat de nieuwe attractie naast het Openlucht Museum zou komen. Ook hij vindt dat de voordelen in het centrum vele malen groter zijn.

Debat
Twee weken geleden debatteerde de Kamer ook al over het museum. Behalve over de locatie, was er ook discussie over het al dan niet gebruiken van de geschiedeniscanon als leidraad in het museum. Een meerderheid in de Tweede Kamer wil een Nationaal Historisch Museum gebaseerd op de geschiedeniscanon.

De directie van het NHM heeft vandaag wederom gesteld dat zij zich wel degelijk zal houden aan de chronologie en de canon. Maar de directie wil kiezen voor thema's: daarbinnen vindt de bezoeker dan de chronologie. Zodat, zo stelt de directie, de bezoeker "altijd zal weten waar hij zich in de tijd bevindt, en wat ervoor was en erna."

In NOVA een verslag over de museumdiscussie vanuit politiek Den Haag.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief