Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Gerard Schellekens over hulp bij zelfdoding

27 mei 09 - Door Melinde Kassens

Kijk of luister naar: Gerard Schellekens over hulp bij zelfdoding

Hij is bereid ervoor de gevangenis in te gaan: Gerard Schellekens, sinds 1996 oprichter en voorzitter van de Stichting Vrijwillig Leven (SVL). Twee weken geleden stond hij terecht wegens het verlenen van stervenshulp aan een ernstig zieke, 80-jarige vrouw.


Dodelijk gif
De arts in het verpleeghuis van de vrouw weigerde euthanasie te verlenen. Daarop schakelden haar kinderen Schellekens in. Als voorzitter van de Stichting Vrijwillig Leven helpt Schellekens mensen bij zelfdoding. Schellekens bezorgde de kinderen het dodelijk gif, dat de moeder uiteindelijk opdronk.

Eis
Schellekens is geen arts en dan is hulp bij zelfdoding verboden. De eis is een jaar gevangenisstraf, waarvan een half jaar voorwaardelijk en een geldboete van 25.000 euro, waarvan de helft voorwaardelijk. Verder hangt hem twee jaar schorsing van zijn bestuursfunctie in de Stichting Vrijwillig Leven boven het hoofd.

Zelfbeschikkingsrecht

Gerard Schellekens zet zich in voor het zelfbeschikkingsrecht van mensen. Daarom heeft hij zich ook ingezet voor de levensbeëindiging van Co de Jong in november 2007. Zij leed aan de ziekte van Parkinson en wilde een eind aan haar leven maken. De behandelend arts van Co de Jong voelde daar echter niet voor. Volgens deze arts was er geen sprake van ondraaglijk lijden. De arts had ook op religieuze grond bezwaar tegen het verlenen van euthanasie.

Ook een nieuwe arts weigerde euthanasie te verlenen. Daarom leverde Schellekens uiteindelijk de middelen aan en was hij aanwezig toen mevrouw De Jong haar leven beëindigde. 

Vrijdag doet de rechter uitspraak.  In de studio reageert Gerard Schellekens op de rechtszaak.

Vanavond zendt HUMAN een profiel uit van Gerard Schellekens, 22.50uur, Ned 2.

Lees hier het laatste woord van Schellekens, gesproken in de rechtbank op 13 mei 2009.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief