Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Producer Phil Spector: een crimineel genie

28 mei 09 - Door Jan van Loenen

Kijk of luister naar: Producer Phil Spector: een crimineel genie

De legendarische en excentrieke muziekproducer Phil Spector, tegelijkertijd geroemd om zijn muzikale genie en gevreesd om zijn onvoorspelbare woede-uitbarstingen, krijgt morgen te horen wat de officiële uitspraak wordt in de zaak Lana Clarkson.

Moord
Op 3 februari 2003 wordt Spector gearresteerd op beschuldiging van moord nadat het lichaam van actrice Lana Clarkson is gevonden in zijn huis in Alhambra, Californië. De politie was gealarmeerd door een telefoontje van Spectors chauffeur. Deze stond buiten te wachten toen Phil naar buiten liep en zei: "I think I just killed somebody." Daarna heeft Spector de moord altijd ontkend; volgens hem pleegde Clarkson zelfmoord.

Schuldig
Maar op 20 november 2003 wordt Spector in staat van beschuldiging gesteld. Na een slepend proces van vijf jaar wordt Spector op 3 april 2009 schuldig bevonden aan doodslag. Zijn straf kan oplopen tot levenslang.

Handelsmerk
Het handelsmerk van Spector was de wall of sound, waarbij hij grote aantallen muzikanten bij elkaar haalde die georkestreerde stukken speelden om zodoende een voller geluid te brengen. Hij verandert daarmee de popmuziek in de jaren zestig dramatisch en produceert en schrijft onvergetelijke hits als To know him is to love him, You’ve lost that lovin’ feelin’ en River Deep - Mountain High.

Phil Spector's wall of sound op YouTube:


'Phil Spector spreekt ...'
Op 29 mei, de dag van de uitspraak, zendt de NPS de documentaire 'Phil Spector spreekt ...' uit. In deze documentaire spreekt Phil Spector na een lange periode van mediastilte openhartig over zijn leven en werk en geeft hij zijn unieke visie op de gebeurtenissen rond de rechtszaak. Vroege televisieopnames van o.a. The Ronettes, The Righteous Brothers en John Lennon tonen zijn feilloze muzikale instinct en vormen tegelijk een commentaar op Spectors turbulente leven.

In NOVA vanavond een voorproefje van de documentaire die de NPS uitzendt, en een gesprek met popkenner Leo Blokhuis over de invloed van Phil Spector op de popmuziek.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief