Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Balkenende en Kamer clashen met Geert Wilders

28 mei 09 - Door Pim van Galen

Kijk of luister naar: Balkenende en Kamer clashen met Geert Wilders

De Tweede Kamer boog zich vandaag over de prestaties van het kabinet in 2008. De fractievoorzitters voerden het zogenoemde verantwoordingsdebat met premier Jan Peter Balkenende en de vicepremiers Bos en Rouvoet.


Verantwoordingsdag
Het kabinet laat dan zien hoe het staat met de uitvoering van de eerder aangekondigde plannen. De minister van Financiën biedt op deze dag formeel het Financieel Jaarverslag van het Rijk en de jaarverslagen van alle ministeries aan de Tweede Kamer aan. Daarnaast presenteert de Algemene Rekenkamer op Verantwoordingsdag twee rapporten: Rijk verantwoord 2008 en de Staat van de Beleidsinformatie.

Wilders
De Kamer had vanmiddag een emotionele aanvaring met Geert Wilders: hij begon zijn betoog door zijn onthutsing uit te spreken over de Nederlandse journaliste Joanie de Rijke die door de Taliban in Afghanistan is verkracht, maar volgens Wilders begrip heeft getoond voor haar verkrachters. Dat is, volgens Wilders "tekenend voor het moreel verval van onze elite". Femke Halsema (GroenLinks), Alexander pechtold (D66) en Agnes Kant (SP) vielen over hem heen.

Eerder in het debat was hij al in aanvaring gekomen met PvdA-fractievoorzitter Mariëtte Hamer. Die hield Wilders een lijst voor van volgens haar afkeurenswaardige uitspraken die hij de afgelopen jaren in de media heeft gedaan. Ze verwijt Wilders te generaliseren over allochtonen en moslims en dat hij zich gedraagt alsof hij zelf rechter of openbaar aanklager is.

Vertrek
Wilders zelf wil dat het kabinet de economische gevolgen van "massa-immigratie" onderzoekt. "Leg daar eens verantwoording over af", zei hij tijdens het debat. in de Tweede Kamer. Wilders heeft geen vertrouwen in het kabinet. "Pak uw biezen, vertrek en kom nooit meer terug", was zijn boodschap aan premier Jan Peter Balkenende en vicepremier en minister Wouter Bos van Financiën.

Een verslag vanuit Den Haag.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief