Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Bizar proces tegen Birmese mensenrechtenactiviste Suu Kyi

28 mei 09

Kijk of luister naar: Bizar proces tegen Birmese mensenrechtenactiviste Suu Kyi

Aung San Suu Kyi hoort mogelijk pas maandag het vonnis in de rechtszaak die het militaire bewind van Birma tegen haar heeft aangespannen.

Celstraf
De oppositieleidster en winnares van de Nobelprijs voor de Vrede (1991) riskeert een celstraf van maximaal vijf jaar als ze schuldig wordt verklaard aan het schenden van de voorwaarden van haar huisarrest: de Amerikaan John Yettaw had hij het militaire cordon rond Aung San Suu Kyi doorbroken, door 's nachts een meer over te zwemmen om haar thuis te bezoeken.

Een veroordeling lijkt haast vanzelfsprekend, aangezien rechters in Birma de wet doorgaans plooien naar de wensen van de machthebbers.

Vuil spel
Critici geloven dat de aanklacht tegen Suu Kyi een 'vuil spel' van het militaire bewind is om Suu Kyi de komende jaren uit het politieke verkeer te houden. Ook minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen denkt er zo over: "Omdat de huidige termijn van het huisarrest van Aung San Suu Kyi binnenkort verstrijkt, lijkt het er op dat de Birmese junta een voorwendsel zoekt om dat opnieuw te kunnen verlengen, mede met het oog op de verkiezingen in 2010". Hij riep daarom de Birmese autoriteiten op haar "onmiddellijk en zonder voorwaarden vooraf" vrij te laten.

Ook de Amerikaanse president Barack Obama sprak eerder deze week al van een 'showproces'.

In NOVA vanavond een gesprek met de Britse ambassadeur Mark Canning. Hij volgt het proces op de voet.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief