Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Sluiting gastouderadres wegens verdenking kindermishandeling

28 mei 09

Kijk of luister naar: Sluiting gastouderadres wegens verdenking kindermishandeling

De Haagse wethouder van Jeugdzaken, Sander Dekker, heeft vandaag een gastouderadres gesloten nadat was gebleken dat Jeudzorg bemoeienis had met het gezin.


Veiligheid
De wethouder oordeelde dat de veiligheid van de negen opvangkinderen in het geding was. Alle ouders van de negen kinderen zijn vandaag door de gemeente geïnformeerd. De gastouder bleek een goede bekende van Jeugdzorg, er was het afgelopen jaar een voogd betrokken bij het gezin voor één van de eigen kinderen, en er was ook een gezinscoach. Uit goed geïnformeerde bronnen heeft NOVA begrepen dat deze zaak in Den Haag niet uniek is. In nog een andere gemeente in Zuid-Holland speelt een soortgelijk verhaal.

Problemen
Ouders met problemen in het eigen gezin blijken gemakkelijk de verantwoordelijkheid te kunnen krijgen over andermans kinderen. Als gastouder is alleen een verklaring van onbesproken gedrag (VOG) nodig, maar die verklaring wordt alleen getoetst aan een eventueel strafblad. De GGD kan alleen de gastouderbureau's toetsen en niet de gastouders zelf.

Reacties
Staatssecretaris van Onderwijs Sharon Dijksma en de Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang, BOinK, reageren. In de studio een gesprek met Sander Dekker, Wethouder Onderwijs, Jeugd en Sport in Den Haag.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief