Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

NOVA College Tour met de Dalai Lama

3 jun 09

Kijk of luister naar: NOVA College Tour met de Dalai Lama

Studenten uit het hele land - ook van Chinese afkomst - interviewden in het Okura hotel in Amsterdam samen met presentator Twan Huys de spiritueel leider van Tibet: de Dalai Lama.

Bij de opnames van NOVA College Tour was meer publiek aanwezig dan ooit. Op speciaal verzoek van de Dalai Lama werd de capaciteit van de zaal vergroot. Meer dan 300 studenten vuurden vragen op hem af. De thema’s die aan bod kwamen: de relatie tussen China en Tibet, kritiek van jongeren uit Tibet op zijn vreedzame strijd, en de speciale band van de Dalai Lama met het Koninklijk Huis in Nederland.Op 18 december 1999 ontving toenmalige minister-president Wim Kok de Dalai Lama

Sancties
De komst van de Dalai Lama ligt politiek gevoelig: China beschouwt de Dalai Lama als een opstandelingenleider van de provincie Tibet met onafhankelijkheidsaspiraties. De Chinese authoriteiten spreken iedere regering aan die de Dalai Lama ontvangt en dreigen dan met sancties.

'Kritische dialoog'
Minister-president Balkenende heeft besloten de Dalai Lama niet te ontvangen, omdat hij denkt dat een ontmoeting slecht zal zijn voor de 'kritische dialoog' die hij nu met China heeft over gevoelige zaken als mensenrechten. Minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen zal de monnik wel ontvangen. 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief