Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

China dreigt Europese landen over Dalai Lama

2 jun 09 - Door Dieuwke van Ooij

Kijk of luister naar: China dreigt Europese landen over Dalai Lama

De Dalai Lama bezoekt morgen Nederland. De geestelijk leider van de Tibetanen is bezig aan een Europese toernee en opnieuw waarschuwt het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken dat een ontmoeting met de Dalai Lama de relaties met Peking "zwaar zal beschadigen".


Mensenrechten

De Deense premier Lars Lokke Rasmussen trekt zich daar niets van aan en heeft de Tibetaanse leider ontvangen. Premier Balkenende wil hem niet zien. Die denkt dat een ontmoeting slecht zal zijn voor de 'kritische dialoog' die hij nu met China heeft over gevoelige zaken als mensenrechten. Minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen zal de monnik wel ontvangen. In Warschau en Parijs heten de leiders hem ook welkom.

Protest
De Chinese bezetting van Tibet heeft ertoe geleid dat honderdduizenden Tibetanen hun land zijn ontvlucht in de afgelopen veertig jaar. Velen van hen leven in het buurland Nepal. Hoewel Nepal het verbiedt, proberen Tibetaanse jongeren in Nepal ook daar hun proteststem te laten horen. Farshid Aria sprak in Nepal met leden van twee verboden verzetsorganisaties.

NB. Morgen in NOVA College Tour: de Dalai Lama

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief