Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Amateurisme en laksheid bij MIVD'

2 jun 09

Kijk of luister naar: 'Amateurisme en laksheid bij MIVD'

Amateuristisch, laks en bureaucratisch. Dat beeld schetst Tamara van Halm, strategisch analist bij de Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst (MIVD). Ze hield zich bezig met de opsporing van oorlogsmisdadigers als Karadzic en Mladic.


Afluisterpraktijken
Van Halm werkte tot 2007 bij de MIVD. Het was haar taak om oorlogsmisdadigers als Karadzic en Mladic op te sporen. Van de een op de andere dag wordt Van Halm ontslagen. De MIVD houdt de reden geheim en daarom klapt ze nu uit de school. “De reden van mijn ontslag staat in een geheim rapport en daar krijg ik geen inzage in.”

Aan NOVA vertelt ze in een exclusief interview over afluisterpraktijken, gebrekkige opleidingen en de onduidelijke regels voor medewerkers van de MIVD, en hoe rapporten in elkaar worden geflanst.

Bosnië
Zo werd ze zonder opleiding naar Bosnië gestuurd om informatie over oorlogsmisdadigers als Karadzic en Mladic te verzamelen. Volgens Van Halm zijn MIVD-rapporten soms niet meer dan een kopie van een krantenartikel met een eigen mening erbij. Van Halm: “Copy-Pasten noemden we dat. Het schrijven om het schrijven. Want iedere morgen is er een ochtend briefing, dus dan moet er iets zijn. Er is altijd wel iets, je pakt gewoon een lokale krant en kijkt wat er gaande is”. Bovendien zegt Van Halm in NOVA dat ze na haar ontslag nooit een debriefing heeft gehad van de MIVD.

Kritiek
Ook stelt Van Hal dat ze door haar baas is afgeluisterd:“Na mijn schorsing ben ik door de MIVD afgeluisterd. Interne bronnen zeggen mij dat het zo is”, aldus Van Halm. Er is de laatste tijd veel kritiek op de MIVD. Er loopt al een onderzoek naar afluisterpraktijken tegen het eigen personeel.

Staatsveiligheid
De PvdA betwijfelt of de Kamer nog wel volledig kan vertrouwen op de rapporten van de MIVD. Net als SP maakt de PvdA zich zorgen over het beeld dat Tamara van Halm schetst van de Inlichtingendienst. De SP stelt dat de inlichtingenpositie van Nederland in gevaar komt als iemand als Van Halm niet begeleid en gedebriefed wordt. We hebben het hier over de staatsveiligheid die in het geding is.”

Betrouwbare organisatie
Minister van Middelkoop van Defensie herkent zich niet in het beeld dat Tamara van Halm schetst. In een reactie zegt Van Middelkoop dat de MIVD een professionele en betrouwbare organisatie is. Over de ruzie tussen Van Halm en de MIVD doet Defensie geen mededelingen, omdat de zaak nog onder de rechter is. 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief