Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Vastgoedhandelaar Jan Dirk Paarlberg voor de rechter

2 jun 09 - Door Gert Janssen en Robert Bas

Kijk of luister naar: Vastgoedhandelaar Jan Dirk Paarlberg voor de rechter

Vastgoedhandelaar en multimiljonair Jan-Dirk Paarlberg moet op 13 juli voor de rechter verschijnen, onder andere vanwege het witwassen van zeventien miljoen euro. Paarlberg ontving het geld van de later vermoorde vastgoedmagnaat Willem Endstra.


Tussenpersoon

Volgens justitie was Paarlberg slechts tussenpersoon en waren de miljoenen bestemd voor Willem Holleeder, die Endstra afperste.

Holleeder
Sinds de aanhouding van Willem Holleeder, in januari 2006, wordt Jan-Dirk Paarlberg door justitie gezien als zijn witwasser. Hij zou de zeventien miljoen euro die Holleeder van Endstra afperste voor Holleeder hebben moeten bewaren. Paarlberg geeft de betalingen van Endstra aan zijn bedrijven toe, maar zegt dat er zakelijke redenen voor waren.

Oplichting
Behalve voor witwassen wordt Paarlberg ook vervolgd voor belastingfraude, valsheid in geschrifte en oplichting van een bank. Een poging van Paarlbergs advocaat Gabriël Meijers om vervolging te voorkomen, is afgelopen vrijdag bij de rechtbank in Haarlem gestrand. Nu kan justitie definitief overgaan tot vervolging.

Vermogen

Paarlberg zei onlangs in een interview dat zijn vermogen geschat moet worden op 280 miljoen euro. Tot voor een paar jaar geleden hield Europees Commissaris Neelie Kroes kantoor in zijn kasteel in Maarssen.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief