Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Lousje Voskuil over 'Binnen de huid'

3 jun 09 - Door Tonko Dop en Annephine van Uchelen

J.J.Voskuil

Overspel, wraak en een existentiële crisis. Dat zijn de gevoelige thema’s van het boek ‘Binnen de huid’ van J.J. Voskuil, dat onlangs postuum verscheen.

Veertig jaar lang hield de schrijver het verborgen, vanwege ‘het intieme karakter van het boek, en omdat hij niemand wilde kwetsen’, zo legt zijn vrouw uit in het voorwoord. Toen Voskuil vorig jaar overleed, liet hij de beslissing om het boek te laten verschijnen over aan haar.

Ontbrekende schakel
Bij leven publiceerde Voskuil twee romans. In 1963 debuteerde hij met Bij nader inzien, spelend in de periode 1946-1953. Tussen 1995 en 2000 publiceerde hij zijn zevendelige cyclus Het Bureau, dat speelt in de periode 1957-1989. In beide romans staan Voskuils alter ego Maarten Koning en diens vrouw Nicolien centraal. Tussen het einde van Bij nader inzien en het begin van Het Bureau ontbraken de jaren 1954-1956. 'Binnen de huid' speelt zich exact in déze periode af en is dus de ontbrekende schakel tussen de twee eerder verschenen romans.

Ik-vorm
Als enige van de drie romans is Binnen de huid geschreven in de ik-vorm. De lezer wordt daardoor als nooit tevoren het gedachteleven van Maarten Koning binnengetrokken. De roman toont een gevecht tussen zijn emoties en zijn ratio, en in dat gevecht 'binnen de huid' raakt Koning zelf het spoor af en toe bijster.

Lousje Voskuil geeft zelden een interview. Maar bij dit bijzondere boek maakt ze een uitzondering. NOVA gaat op bezoek bij Lousje Voskuil.

 

In dezelfde uitzending

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief