Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Staat bood kroongetuige 1 miljoen euro'

3 jun 09 - Door Gert Janssen en Robert Bas

De Nederlandse staat is bereid 1 miljoen euro te betalen aan de kroongetuige in het liquidatieproces Peter la Serpe. Het bedrag is een onderdeel van de geheime afspraken tussen de staat en La Serpe over het getuigenbeschermingsprogramma. Dat meldt NOVA op gezag van een aantal betrouwbare bronnen.


NOVA kreeg te horen dat zowel voorzitter Harm Brouwer van het College van Procureurs-Generaal als minister Hirsch Ballin van Justitie een aantal weken geleden akkoord zijn gegaan met dit bedrag voor de kroongetuige. Hij zou dit bedrag meekrijgen in het kader van het getuigenbeschermingsprogramma.

Veiligheid
Blijkbaar neemt La Serpe hier geen genoegen mee, want vorige week maandag deelde hij de rechtbank mee dat hij niet verder wil getuigen in het proces. Dit omdat z’n veiligheid onvoldoende zou zijn gewaarborgd. De rechtbank heeft het proces tot morgen opgeschort, en heeft het Openbaar Ministerie gevraagd "een uiterste inspanning te betrachten om tot een oplossing te komen van het tussen La Serpe en het OM gerezen geschil.”

Halvering strafeis
Naast het akkoord over de veiligheid heeft La Serpe een contract getekend met het Openbaar Ministerie in Amsterdam. Als hij blijft getuigen over een aantal strafzaken, ook voor de rechtbank, dan zal het OM de strafeis tegen hem halveren van zestien tot acht jaar gevangenisstraf.

'Nodig'
La Serpes voormalige advocaat Hans Speijdel zegt over het bedrag van 1 miljoen euro voor de kroongetuige: “Ik wil wel aannemen dat dit zo zou kunnen zijn. Als je zelf een aantal dingen voor je veiligheid wilt regelen, heb je wel zo’n bedrag nodig”, aldus Speijdel.

Regels
Volgens Speijdel is er binnen justitie discussie over de vraag hoe hoog de vergoeding voor La Serpes veiligheid moet zijn. “Je hebt aan de ene kant het Landelijk Parket, dat gaat over de getuigenbescherming. Die letten op de regels daarvoor. Aan de andere kant heb je het Amsterdamse Openbaar Ministerie, dat natuurlijk het grote liquidatieproces tot een goed einde wil brengen. Die zijn geneigd om iemand onder omstandigheden meer te geven”.

In de studio reageert NOVA-verslaggever Gert Janssen. 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief