Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Advies commissie-Veerman: bouw Noord-Zuidlijn af

4 jun 09 - Door Hein Hansen en Marjolein Schut

Kijk of luister naar: Advies commissie-Veerman: bouw Noord-Zuidlijn af

De commissie-Veerman adviseert om de Noord-Zuidlijn in Amsterdam af te bouwen. Wel moet de gemeente een flink aantal maatregelen treffen voor de verdere aanleg.

De commissie, ingesteld door de het Amsterdamse stadsbestuur, onderzocht de toekomst van de Noord-Zuidlijn na tegenslagen bij de aanleg en tegenvallers in de financiering.

Claims
De bouw van de omstreden metrolijn werd in september stopgezet toen tijdens het boren onder de Vijzelgracht enkele panden verzakten. De Noord-Zuidlijn valt nu al honderden miljoenen duurder uit dan begroot. Volgens de commissie-Veerman gaat het afbouwen van de metrolijn nog eens 500 miljoen euro extra kosten, maar dat bedrag zou nog altijd lager zijn dan de kosten van schadeclaims als de lijn niet wordt afgemaakt: dat zou de gemeente 1,7 miljard euro kosten zonder dat het de stad iets oplevert.

Het gaat dan bijvoorbeeld om claims van aannemers die al aan de opdracht zijn begonnen en uitgekeerd subsidiegeld dat mogelijk door het Rijk wordt teruggevorderd. Bovendien zou het stopzetten van de bouw op termijn nadelig zijn voor de Amsterdamse economie.

Aanbeveling
De commissie beveelt de mogelijkheid aan te onderzoeken de tunnel vanuit twee richtingen onder de stad te boren. Dat levert behalve tijdwinst van een jaar ook rust op om het station aan de Vijzelgracht af te bouwen. De commissie adviseert het bouwproces nauwlettend in de gaten te houden, zodat in geval van verzakking onmiddellijk kan worden ingegrepen.

De commissie raadt verder aan open te communiceren met de Amsterdamse bevolking. Ook zou de gemeente de afhandeling van opgelopen schade sneller moeten afhandelen.

2017
De commissie verwacht dat de bouw van de metrolijn, die Amsterdam-Noord met de Zuidas moet verbinden nog acht jaar duurt. De totale kosten schat zij op 3,1 miljard euro.

Bekijk hier de film die de commissie-Veerman vandaag gepresenteerd heeft en lees hier het rapport.

Commissie-voorzitter Cees Veerman geeft tekst en uitleg in de studio.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief