Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

PVV en D66 grote winnaars

4 jun 09

Kijk of luister naar: PVV en D66 grote winnaars

De PVV is de grote winnaar van de verkiezing van het Europees Parlement. Het was de eerste keer dat de PVV mee deed aan de Europese verkiezingen. De partij van Geert Wilders komt nieuw binnen met vier van de 25 Nederlandse zetels. D66 wint ook fors: de partij stijgt van één naar drie zetels, aldus de voorlopige prognose.

Bekijk hier de overwinningsspeech van Geert Wilders.


PVV 4, CDA 5 en PVDA 4 zetels
Het CDA blijft de grootste Nederlandse fractie. De christendemocraten komen uit op vijf zetels, twee minder dan nu. Grote verliezer is de PvdA. Die halveert bijna: van zeven naar vier zetels. De VVD verliest een zetel en komt uit op drie. De partijen GroenLinks, SP en ChristenUnie/SGP houden elk de twee zetels die ze nu ook hebben.

De opkomst van de verkiezingen voor een nieuw Europees Parlement lijkt iets hoger uit te vallen dan bij de laatste Europese verkiezingen: in 2004 brachten 39,3 procent van de kiezers hun stem uit.

Goede voorbeeld

Premier Jan Peter Balkenende (CDA) gaf vanochtend het goede voorbeeld door vroeg zijn stem uit te brengen in zijn woonplaats Capelle aan den IJssel. Ook vicepremier André Rouvoet (ChristenUnie) in Woerden en vicepremier Wouter Bos (PvdA) in Amsterdam waren er vroeg bij.

Stemwijzer
Duizenden Nederland vulden donderdagochtend nog even snel de stemwijzer in van het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP), voor te gaan stemmen. Tussen 08.10 en 09.30 uur turfde IPP 26.000 mensen die de stemwijzer raadpleegden om na te gaan welke partij bij hun past. IPP verwacht deze verkiezingsdag zo'n 250.000 adviezen te verstrekken. Daarmee zou het totaal aantal mensen dat de stemwijzer invulde voor de Europese Verkiezingen 2009 op ruim 1 miljoen komen.

Opkomst
Rond vier uur had 22 procent van de Nederlandse kiezers zijn stem uitgebracht voor de verkiezingen van het Europees Parlement. Dat meldt het onderzoeksbureau Synovate. Bij de vorige verkiezingen in 2004 lag het opkomstpercentage rond dit tijdstip op 21 procent. Toen ging uiteindelijk 39,3 procent van de kiesgerechtigden naar het stembureau. Voor het eerst sinds de jaren 90 wordt in heel Nederland weer met het rode potlood gestemd. Aanleiding is de toenemende twijfel over de betrouwbaarheid van stemcomputers. De geheimhouding van stemmen kon niet worden gegarandeerd.

NOVA is vanavond bij de verkiezingsavond van de PVV. Verder een verslag van de verkiezingsdag en de eerste uitslagen. In de studio commentaar van politicoloog Rinus van Schendelen.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief