Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Wie stapt op en wie blijft in het kabinet van Gordon Brown?

5 jun 09

Kijk of luister naar: Wie stapt op en wie blijft in het kabinet van Gordon Brown?

De Britse premier Gordon Brown maakt vandaag bekend welke ministers in zijn kabinet opstappen, wie er mag blijven en wie op een andere post doorgaat. Maar ook de druk op Brown om zelf af te treden wordt binnen Labour steeds groter. De premier zegt echter dat hij niet van plan is om op te stappen.


Zware kritiek
De minister van Defensie, John Hutton (rechts op de foto), maakte vanochtend bekend op te stappen. Gisteren legde de minister van Werkgelegenheid en Pensioenen, James Purnell, het werk neer. De scheidend minister vindt dat Brown moet opstappen om de Labourpartij de kans te geven het vertrouwen van de kiezer terug te winnen.

Declaratieschandaal
Eerder stapten al twee ministers op nadat hun positie onhoudbaar was geworden vanwege het declaratieschandaal waarbij parlementsleden zaken als koekjes, kattenvoer, seksvideo's en reparaties van de tennisbaan hebben gedeclareerd. Purnell is daarbij niet betrokken.

De voorzitter van het Britse Lagerhuis, Michael Martin, kondigde onlangs ook aan dat hij op zondag 21 juni zal aftreden. Een aantal parlementariërs had een motie van wantrouwen tegen Martin ingediend, omdat hij categorisch weigerde de soepele declaratieregelingen te verbeteren.

Vertrouwen
Door de declaratie-affaire is het vertrouwen van de Britten in de politiek tot een historisch dieptepunt gedaald.

In NOVA geeft correspondente Lia van Bekhoven commentaar.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief