Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

PVV verovert Rotterdam en Pekela

5 jun 09 - Door Bas Haan, Ad van Oosten en Jan Reiff

Kijk of luister naar: PVV verovert Rotterdam en Pekela

Grote verwarring bij de regeringspartijen na de enorme verkiezingswinst van de PVV. De PvdA is de grote verliezer, de partij zag de helft van haar achterban weglopen en gaat van 7 zetels naar 3 zetels.

Bij de vorige Europese verkiezingen in Capelle aan de IJssel, de woonplaats van premier Balkenende, was de PvdA nog veruit de grootste partij. Maar gisteren leden de sociaaldemocraten een grote nederlaag en is de PVV uit het niets de grootste partij geworden in de gemeente.

De partij van Geert Wilders behaalde in Capelle 22,5 procent van de ruim 17.000 uitgebrachte stemmen. Het CDA kwam uit op 12,7 procent en de voormalige grootste partij de PvdA op slechts 11,3 procent - een verlies van 16 procent. De PVV steeg daarentegen met 22,5 procent.

Rotterdam

Ook in Rotterdam moest de PvdA een enorm verlies incasseren. De partij kreeg slechts een schamele 15 procent van de stemmen, de helft van vier jaar geleden. De PVV haalde maar liefst 22 procent van de stemmen binnen en zou - omgerekend naar raadszetels - daarmee met tien zetels de Rotterdamse gemeenteraad binnenkomen. Ook D66 boekte een grote winst in Rotterdam.

Pekela
Maar ook in Pekela, Oost-Groningen, ooit een socialistisch bolwerk, liepen de kiezers massaal over van de PvdA naar de PVV. De PvdA daalde met maar liefst 25,3 procent van de stemmen, terwijl de PVV steeg met 22,1 procent.

In de studio geeft minister Eberhard van der Laan (Wonen, Wijken en Integratie) zijn visie op de verkiezingsuitslag, die dus een groot verlies voor de PvdA en winst voor de Partij voor de Vrijheid liet zien. Wat zegt de uitslag over de verhoudingen in de Nederlandse wijken? Moet het beleid beter worden uitgelegd, of moet er ander beleid komen?

NOVA doet verslag vanuit Rotterdam en Pekela. Bekijk de uitslagen van alle Nederlandse gemeenten op de website van de NOS.

NB:
In deze reportage zijn in Pekela op straat diverse inwoners geïnterviewd. Een van de voorbijgangers is ondervraagd met op de achtergrond een fietsenwinkel. Door opmerkingen van minister Van der Laan, gedaan in het studiogesprek aansluitend op deze reportage, is mogelijk de indruk gewekt dat de geïnterviewde de eigenaar is van de fietsenzaak. Van der Laan sprak namelijk over 'de fietsenmaker'. Dit is onjuist: de geïnterviewde is een gewone voorbijganger.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief