Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Versnippering op rechts in België

8 jun 09 - Door Tonko Dop, Ad van Oosten, Silvia Pilger

Kijk of luister naar: Versnippering op rechts in België

Vlaanderen telt na gisteren drie nationalistische partijen met een stevig electoraat. Dat is de conclusie nadat gisteren in België werd gestemd voor Europa en voor de regionale parlementen.

Bij beide verkiezingen verloor het Vlaams Belang aan twee andere nationalistische partijen: N-VA, en lijst Dedecker, de partij van de Nederbelg Derk Jan Eppink.

Europa

Bij de Europese verkiezingen ging het vooral tussen de twee oud-premiers: Jean-Luc Dehaene en Guy Verhofstadt. Zij waren lijsttrekker voor de christendemocratische CD&V, respectievelijk de liberale Open VLD. Beide partijen lijken hun drie zetels in het Europarlement te behouden. Vooral voor de Open VLD is dat een meevaller, want die partij verloor bij de zondag eveneens gehouden regioverkiezingen in België fors. Het Vlaams Belang verliest, maar twee nationalistische partijen, Lijst Dedecker en N-VA winnen in Europa.

Regionale verkiezing
Ook bij de regionale verkiezingen heeft het extreemrechtse Vlaams Belang voor het eerst in decennia een zware nederlaag geleden. De partij van Filip Dewinter haalde 15,3 procent van de stemmen, een verlies van bijna 9 procent vergeleken bij de regioverkiezingen van 2004, zo bleek na telling van alle stemmen.

Het christendemocratische CD&V wordt in Vlaanderen veruit de grootste partij met 22,9 procent van de stemmen. Ook twee kleinere rechtse partijen, de Vlaamse nationalistische N-VA en de populistische Lijst Dedecker (LDD), boeken forse winst. Ze halen respectievelijk 13,1 en 7,6 procent van de stemmen. De liberale Open VLD en in mindere mate de socialische sp.a moeten inleveren. Zij komen uit op 15 en 15,3 procent.

Vlaams Belang-voorman Dewinter wijt het slechte resultaat van zijn partij aan "de versnippering op rechts". Zowel de N-VA, die streeft naar meer onafhankelijkheid voor Vlaanderen, als de LDD lijkt geprofiteerd te hebben van de achteruitgang van het Vlaams Belang, voorheen Vlaams Blok geheten.

Derk Jan Eppink
Het ziet ernaar uit dat de Nederlander Derk Jan Eppink voor de Vlaamse partij Lijst Dedecker (LDD) naar het Europees Parlement gaat. Volgens nog onvolledige uitslagen heeft die partij één zetel gehaald bij de Europese verkiezingen in België.

Partijleider Jean-Marie Dedecker was weliswaar lijsttrekker, maar die is niet van plan in het Europarlement te gaan zitten. Hij staat zijn zetel af aan Eppink. Deze geboren Achterhoeker was eerder journalist bij NRC Handelsblad en vervolgens bij de Vlaamse krant De Standaard.

Eppink vindt het "een hele eer" dat hij in het Europarlement mag plaatsnemen. Het was "met de hakken over de sloot", maar het is gelukt, aldus Eppink. Eppink profileerde zich in de verkiezingscampagne voor de populistische LDD als "eurokritisch".

NOVA gaat naar Brussel en zoekt uit waarom rechts zo populair is, en zo aan het versnipperen is, bij de zuiderburen. In de reportage ook een gesprek met Derk Jan Eppink.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief