Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Rotterdamse wethouder Geluk stapt op

8 jun 09 - Door Jan van Loenen en Ad van Oosten

Kijk of luister naar: Rotterdamse wethouder Geluk stapt op

De Rotterdamse wethouder Leonard Geluk (Onderwijs, Jeugd en Gezin) dient nog dit jaar zijn ontslag in. Hij wordt per 1 januari 2010 voorzitter van het College van Bestuur van het ROC Midden Nederland in Utrecht.


Eigen koers
Geluk heeft het de laatste drie maanden niet makkelijk gehad als wethouder. In maart zegde zijn eigen fractie het vertrouwen in hem op, omdat hij teveel zijn eigen koers zou varen. Maar volgens Geluk heeft deze kwestie niets te maken met zijn vertrek. 

Politiek talent
Geluk geldt binnen het CDA als een politiek talent met veel steun van de landelijke partijtop. Zijn vertrek uit de politiek komt voor de buitenwacht onverwachts, maar in Rotterdam op het stadhuis was bekend dat Geluk twijfelde over zijn politieke toekomst, ook omdat hij geen ambities had om naar Den Haag te gaan.

Onorthodoxe maatregelen
Geluk staat bekend om zijn onorthodoxe maatregelen. Hij maakte zich hard voor een breed elektronisch kinddossier, voerde vrijwillige drugstesten op scholen in en bedacht het opvoedcontract voor ouders en scholen.

'Wethouderscarroussel'
De SP in Rotterdam wil een debat in de gemeenteraad over het vertrek van de wethouder. Volgens fractievoorzitter Theo Coskun is in Rotterdam sprake van "een doorgedraaide wethouderscarroussel" waardoor de betrouwbaarheid van het college en de coalitiepartijen wordt aangetast. Geluk is de vijfde wethouder in Rotterdam die deze collegeperiode voortijdig vertrekt.

Leonard Geluk reageert in de studio.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief