Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

NOVA College Tour met prinses Irene

10 jun 09

Kijk of luister naar: NOVA College Tour met prinses Irene

Wageningse studenten interviewen prinses Irene onder leiding van presentator Twan Huys. Ze vertelt dat ze weinig vertrouwen meer heeft in de politiek.

“Het hele politieke systeem is een beetje voorbij”
In NOVA College Tour, dat in deze aflevering een bezoek brengt aan de Wageningen Universiteit, biecht prinses Irene op dat ze weinig vertrouwen meer heeft in de politiek: “Op het ogenblik zou ik niet weten naar welke partij mijn voorkeur uitgaat. … Ik geloof dat het hele politieke systeem een beetje voorbij is.”

Naar aanleiding van vragen over Koninginnedag vertelt de prinses over de aanslag op haar leven. In 1976 was ze met haar toenmalige man Carlos de Bourbon de Parme bij een dodenherdenking op de Spaanse berg Montejurra, toen een terrorist het vuur opende. Prinses Irene: “Boven aan de berg stonden ze klaar met machinegeweren. Er zijn twee mensen voor ons doodgeschoten en wij zijn toen de bosjes in gedoken.”

Eén boodschap wil prinses Irene, die zich al jaren inzet voor een duurzame leefomgeving, nadrukkelijk meegeven aan de studenten: “Met de klimaatcrisis en de kredietcrisis kunnen we nu geen fouten meer maken. We moeten echt kiezen voor het welzijn van het leven op aarde.”

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief