Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Gedeputeerden Noord-Holland treden af om IJsland

10 jun 09 - Door Jan van Loenen

Kijk of luister naar: Gedeputeerden Noord-Holland treden af om IJsland

Alle zeven gedeputeerden in het college van gedeputeerde staten van Noord-Holland treden af. Commissaris van de Koningin Harry Borghouts blijft wel aan.

Borghouts heeft niet overwogen om af te treden, omdat zijn positie als benoemde bestuurder een andere is dan die van de gekozen gedeputeerden.

Landsbanki
De reden van het aftreden is de affaire rond de IJslandse bank Landsbanki, waarbij Noord-Holland tientallen miljoenen euro's verloor.

Hard oordeel
De commissie die de kwestie onderzocht, oordeelde hard over gedeputeerde staten (GS). Volgens de onderzoekers, die een week geleden hun rapport presenteerden, overtrad GS de eigen financiële regels van de provincie. De provincie had 78 miljoen euro uitstaan bij Landsbanki in IJsland en 20 miljoen bij het Duitse Lehman Bankhaus toen deze banken omvielen.

Ook stelde de commissie vast dat de provincie geen actief risicomanagement voerde en dat er onvoldoende grip was op de schatkistbewaarder. De provincie maakte vorig jaar bovendien inschattingsfouten na signalen over de ontwikkelingen op de geldmarkt.

Strengere procedures
Het provinciebestuur stelde in een reactie dat het de aanbevelingen van de commissie voor strengere procedures in grote lijnen overneemt en al een aantal verbeteringen in gang heeft gezet. Hoewel er "op zichzelf geen sprake was van handelingen die aanleiding zijn voor het opstappen van een of meer gedeputeerden", treden ze nu toch af.

Doorstart
De eerste besprekingen over een nieuw college beginnen vandaag al. Dat heeft voorzitter Dré Kraak van de VVD woensdagmiddag laten weten. Kraak hoopt op een doorstart van de huidige coalitie, die bestaat uit VVD, PvdA, CDA en GroenLinks.

Debat
De Noord-Hollandse Staten debatteren komende maandag over het rapport.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief