Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Iran kiest morgen nieuwe president

11 jun 09 - Door Jan Eikelboom, Dennis Hilgers, Roozbeh Kaboly

Kijk of luister naar: Iran kiest morgen nieuwe president

De inwonders van Iran kiezen morgen een nieuwe president. Er zijn vier kandidaten waarvan twee serieuze kanshebbers: de huidige president Mahmoud Ahmadinejad, en oud-premier Mir Hossein Mousavi.

De beide andere presidentskandidaten, de hervormingsgezinde Mehdi Karoubi en de conservatief Mohsen Rezai, lijken weinig kans te maken.

Ahmadinejad
Met steun van het platteland en de armen versloeg de huidige president Ahmadinejad in 2005 de grote favoriet. Veel mensen waren teleurgesteld in de hervormers en hadden genoeg van de corruptie. De afgelopen vier jaar werkte Ahmadinejad aan zijn herverkiezing. Hij reisde stad en platteland af met zijn regering. De laatste tijd groeide de weerstand tegen zijn voortdurende retorische gevechten met het Westen. Die legden het land sancties op omdat Ahmadinejad weigert tijdelijk te stoppen met uraniumverrijking. Desondanks leek een tweede ambtstermijn voor hem in het verschiet te liggen.

Mousavi
Maar nu dreigt Mir Hossein Mousavi echter roet in het eten te gooien. Deze wat saaie en weinig charismatische man is plotseling de hoop van de hervormers geworden. Hij weet tot veler verrassing honderdduizenden jongeren op de been te brengen. Hij belooft vrouwen meer rechten, valt het economische en buitenlandse beleid van Ahmadinejad aan en hekelt acties van de autoriteiten tegen studenten.

Hoop
Met Mousavi hebben de jongeren in Iran goede hoop dat er een einde komt aan het strenge regime van president Achmadinedjad. Zodat ze weer hardrock muziek mogen maken en vrouwen solo een lied mogen zingen.

NOVA is in Iran en doet verslag van de komende verkiezing.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief