Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Wellink: crisis nog niet over

11 jun 09 - Door Jan van Loenen, Bart Klijberg

Kijk of luister naar: Wellink: crisis nog niet over

De Nederlandsche Bank (DNB) heeft nieuwe ramingen gepresenteerd met betrekking tot de Nederlandse economie. De verwachting is dat de Nederlandse economie dit jaar met 5,4 procent zal krimpen. De werkloosheid loopt door de recessie op tot 8 á 9 procent van de beroepsbevolking in 2011.

Volgens DNB is het grootste deel van de krimp van de Nederlandse economie al gerealiseerd. De komende kwartalen zal de teruggang van de economie niet zo sterk zijn als in het eerste kwartaal. De centrale bank ziet lichtpuntjes in de eerste tekenen van vertrouwensherstel in vooral de VS, de ontwikkeling van de beurskoersen en de weer gestegen vraag naar grondstoffen.

Werkloosheid stijgt
De werkloosheid stijgt volgens de rekenmodellen van de bank tot eind 2011 mogelijk met ongeveer 600.000 personen tot 850.000 werklozen. Daarbij vervallen alleen dit jaar al 165.000 arbeidsplaatsen. Door de forse stijging van de werkloosheid dalen de beschikbare inkomens en zal de consumptie tot en met 2010 krimpen, stelt DNB.

Somber
De nieuwe ramingen van DNB zijn aanzienlijk somberder dan de prognoses die het Centraal Planbureau (CPB) in maart presenteerde. Het CPB voorspelde toen voor dit jaar een economische krimp van 3,5 procent. De werkloosheid zou daarbij naar verwachting oplopen tot een gemiddelde van 675.000 werklozen in 2011. Het CPB komt aanstaande dinsdag met nieuwe ramingen voor de periode van 2009 tot en met 2011.

Traag en snel herstel
Voor de komende twee jaar hanteert DNB twee scenario's. Een waarin de wereldhandel en de binnenlandse bestedingen traag herstellen en een waarin het herstel sneller intreedt. In het somberste scenario krimpt de Nederlandse economie in 2010 met 1,4 procent om in 2011 met 0,7 procent te groeien. Het optimistischere plaatje levert een krimp op van 0,8 procent volgend jaar en een groei van 1,5 procent in 2011.

De Nederlandsche Bank is dus niet optimistisch over de economische groei. President van De Nederlandsche Bank Nout Wellink geeft een toelichting in de studio.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief