Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Zeven ton bij vertrek corporatiedirecteuren

11 jun 09 - Door Gert Janssen en Tessa van der Horst

Kijk of luister naar: Zeven ton bij vertrek corporatiedirecteuren

Twee opgestapte directeuren van woningcorporaties hebben vorig jaar bij hun vertrek een gouden handdruk van 700 duizend euro meegekregen.

Dat blijkt uit onderzoek van NOVA naar de jaarverslagen van woningcorporaties. Verder blijken commissarissen van woningcorporaties de gedragscode van hun branchevereniging Aedes aan hun laars te lappen: 130 van hen zijn, tegen de regels in, meer dan twaalf jaar commissaris.

Vertrekbonus
De scheidend directeur van de Zwolse woningcorporatie Delta Wonen kreeg vorig jaar een vertrekbonus van 705 duizend euro. Een directeur van woningstichting Portaal die al in 2005 opstapte kreeg, na jarenlang juridisch getouwtrek, in 2008 een vertrekregeling van 700 duizend euro.

Kabinet
Na een aantal incidenten bij woningcorporaties (bij ondermeer Rochdale, SGBB en Woonbron) buigt het kabinet zich vrijdag over plannen van minister Van der Laan voor Wonen om het toezicht op de corporaties te versterken.

Zittingsduur
De voorzitter van de Raad van Commissarissen van woningcorporatie Rochdale, waar de directeur zichzelf voor miljoenen zou hebben verrijkt, bleek een kleine 20 jaar betrokken te zijn bij bestuur of Raad van Commissarissen. NOVA onderzocht de zittingsduur van alle commissarissen in de sector, en ontdekte dat er 130 commissarissen dertien jaar of langer commissaris zijn. De code van branchevereniging Aedes schrijft een maximale zittingsperiode van drie termijnen, dus 12 jaar voor. Zeven commissarissen zijn al 20 jaar of langer in functie, zo blijkt uit onderzoek van NOVA.

Kritiek
Oud-minister Sybilla Dekker van Volkshuisvesting bekritiseert in NOVA de gang van zaken bij de Raden van Commissarissen. “We weten allemaal dat de lijn op twaalf jaar ligt, en ik denk dat dat een goede lijn is. En 20 jaar, dat is wel heel erg lang. Je moet als commissaris echt je eigen grenzen daarin kennen”.
Ook directeur Ronald Paping van de Woonbond reageert verbolgen: “Het is echt belachelijk om dertien jaar te zitten, dan functioneer je niet meer, want ben je te weinig onafhankelijk”.

Balkenende-norm
Een meerderheid van de Tweede Kamer wil ook de beloning van corporatiedirecteuren aan banden leggen, voor hen zou de Balkenende-norm van rond de 181 duizend euro moeten gelden. NOVA vroeg de grotere corporaties de beloning van hun directeur over 2008 te melden. Van de ruim 50 corporaties die hun gegevens instuurden hadden er 25 een directeur met een salaris boven de Balkenende-norm. Woningbouwvereniging De Alliantie had de duurst betaalde directeur: zijn bezoldiging bedroeg in 2008 bijna 314 duizend euro.

Woonpunt
Na de uitzending heeft Woonpunt laten weten dat de bezoldiging van hun bestuurder Mirjam Depondt minder bedraagt dan de door NOVA geïnterpreteerde 181.000 euro.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief