Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Vrijspraak voor Jomanda

12 jun 09 - Door Silvia Pilger en Jan Reiff

Kijk of luister naar: Vrijspraak voor Jomanda

De rechtbank in Amsterdam heeft Jomanda vandaag vrijgesproken van medeverantwoordelijkheid aan de dood van actrice Sylvia Millecam. De rechters vinden dat niet is bewezen dat Jomanda in overwegende mate heeft bijgedragen aan de overtuiging van Millecam dat ze geen kanker had, maar een bacteriële infectie.

Het Openbaar Ministerie had Jomanda ervan beschuldigd dat zij actrice Sylvia Millecam zou hebben weggehouden bij de reguliere medische zorg.

NOVA
De rechter verwijt Jomanda wel dat ze Millecam heeft gesterkt in het idee dat ze geen kanker had. Daarbij gaat hij 'niet in de laatste plaats' af op de verklaring die Jomanda aflegde in NOVA op 1 september 2001. Jomanda is daarom schuldig bevonden aan 'schending van de zorgplicht'. Zij is er echter niet verantwoordelijk voor dat Millecam zich niet liet behandelen.

Alternatieve artsen
De rechtbank vindt wel dat de twee alternatieve artsen schuldig zijn aan het benadelen van de gezondheid van Millecam. Dit met zwaar lichamelijk letsel als gevolg. Ze krijgen echter geen straf opgelegd, omdat deze zaak zowel hun professionele als hun privéleven op zijn kop heeft gezet. Ook zijn ze al door het medisch tuchtcollege op de vingers getikt.

Twee maanden geleden stonden medium Jomanda en de twee alternatieve artsen de hele week terecht voor de rechtbank in verband met de dood van actrice Sylvia Millecam. Millecam overleed in 2001 aan borstkanker. Ze liet zich behandelen door Jomanda en de twee andere genezers.

Infectie
Jomanda zou actrice Sylvia Millecam hebben afgeraden om zich te laten opereren.


Dat hebben haar partner en andere bekenden van de actrice verklaard op de eerste dag van het proces tegen Jomanda en de twee alternatieve artsen. Verder hebben getuigen, onder wie twee huisartsen, gezegd dat Jomanda Millecam wijsmaakte dat ze geen kanker zou hebben, maar een bacteriële infectie en dat een operatie niet nodig was. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) zijn de drie er dan ook medeschuldig aan dat Millecam in 2001 overleed aan borstkanker.

Eis
Op 22 mei eiste het OM twaalf maanden voorwaardelijke gevangenisstraf tegen Jomanda en acht respectievelijk vier maanden voorwaardelijk tegen de artsen. Justitie wil bovendien dat het drietal een beroepsverbod opgelegd krijgt voor de duur van twee jaar.

Antikwakzalvers
De vereniging tegen de Kwakzalverij is tevreden met de uitspraak van de rechter in de zaak Jomanda. Volgens een woordvoerder heeft de rechter in zijn uitspraak duidelijk aangegeven wat alternatieve artsen wel mogen doen bij de behandeling van een patiënt en wanneer de zorg moet worden overgelaten aan reguliere artsen.

In NOVA vanavond een verslag van het proces en in de studio reageert Nol Willemsen, de weduwnaar van Millecam.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief