Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Verkiezingen in Iran

12 jun 09 - Door Jan Eikelboom, Dennis Hilgers, Roozbeh Kaboly

Kijk of luister naar: Verkiezingen in Iran

V.l.n.r.: de neef van Ahmadinejad en zijn echtgenote, de tolk, cameraman Dennis Hilgers, verslaggever Jan Eikelboom

In Iran zijn vandaag de presidentsverkiezingen begonnen. Om 05.30 uur Nederlandse tijd openden de stemlokalen de deuren.

Meer dan 46 miljoen stemgerechtigde Iraniërs kunnen volgens de planning tien uur lang hun stem uitbrengen, maar mogelijk blijven de stemlokalen wat langer open. Het Iraanse ministerie van Binnenlandse Zaken rekent op de hoogste opkomst in de dertigjarige geschiedenis van de Islamitische Republiek Iran.

Kandidaten
Er zijn vier kandidaten waarvan twee serieuze kanshebbers: de huidige president Mahmoud Ahmadinejad, en oud-premier Mir Hossein Mousavi. De beide andere presidentskandidaten, de hervormingsgezinde Mehdi Karoubi en de conservatief Mohsen Rezai, lijken weinig kans te maken.

Jongeren
Vooral de jongeren in Iran hebben goede hoop dat Mousavi de verkiezingen wint en dat daarmee een einde komt aan het strenge regime van president Achmadinejad. Ze willen weer hardrock muziek maken en willen dat vrouwen weer solo een lied mogen zingen.

Fraude
Volgens de hervormingsgezinde kandidaat voor het presidentschap, Mir Hossein Mousavi, is vandaag een aantal van zijn vertegenwoordigers de toegang tot stembureaus geweigerd. Zij wilden daar toezien dat de verkiezingen eerlijk verlopen. De tegenstanders van Ahmadinejad, naast Mousavi de hervormer Mehdi Karoubi en de conservatief Mohsen Rezai, hadden vooraf al hun vrees geuit voor fraude.

Meerderheid
Als geen van de kandidaten een absolute meerderheid haalt, vindt er op 19 juni een tweede ronde plaats. Deskundigen verwachten dat er inderdaad een tweede ronde komt waarin Ahmadinejad het zal moeten opnemen tegen oud-premier Mousavi.

NOVA doet verslag van de verkiezing en gaat naar de geboorteplaats van Ahmadinejad en spreekt daar met zijn neef.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief