Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Rellen in Iran na herverkiezing Ahmadinejad

13 jun 09 - Door Jan Eikelboom, Dennis Hilgers, Roozbeh Kaboly

Kijk of luister naar: Rellen in Iran na herverkiezing Ahmadinejad

In Iran zijn vandaag rellen uitgebroken na de omstreden herverkiezing van president Ahmadinejad. Aanhangers van de belangrijkste tegenkandidaat, Mousavi, gingen massaal de straat op om te protesteren tegen de uitslag, die volgens hen frauduleus is.

Ook Mousavi zelf bestrijdt de overwinning van Ahmadinejad. Politie en leger traden hard op en sloegen de protesten uiteen. 

Volgens de officiële uitslagen is de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad gisteren herkozen. Een tweede ronde lijkt niet meer nodig nu Ahmadinjead 62,6 procent van de stemmen heeft gekregen. Wanneer iemand in de eerste ronde 50 procent of meer van de stemmen krijgt, vervalt een tweede ronde.

Presidentskandidaat Mir Hossein Mousavi had zich gisteravond nog uitgeroepen tot winnaar, ver voor de officiële uitslag bekend was. Maar de Iraanse media meldden echter dat de zittende president Mahmoud Ahmadinejad is herkozen.

Verbijstering
De tegenstanders van de conservatieve president zijn nu verbijsterd over de monsterzege. De belangrijkste en hervormingsgezinde rivaal van Ahmadinejad, Mir Hossein Mousavi, stond zaterdagmorgen op 32,57 procent van stemmen met nog slechts 6 procent van de stemmen ongeteld, meldde de Iraanse nieuwszender Presstv.

Fraude
Een aantal waarnemers meende voor de verkiezingen dat een hoge opkomst de oppositie tegen Ahmadinejad zou versterken. Maar de uitslagen geven de president toch een enorme overwinning. Vooral de omvang daarvan is volgens Ahmadinejads tegenstanders veel te groot om waar te zijn. Zij stellen dat er op grote schaal verkiezingsfraude moet zijn gepleegd. Mir Hossein Mousavi vreest dat de uitkomst van de verkiezingen zal leiden tot tirannie. Hij liet vandaag in een verklaring weten dat hij "sterk bezwaar maakt tegen de vele overduidelijke schendingen" van de procedure op vrijdag.

In NOVA vanavond een verslag van de verkiezingen en vanuit Teheran een gesprek met verslaggever Jan Eikelboom.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief