Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Zonder steun kabinet geen Olympische Spelen in Nederland

13 jun 09 - Door Tom Kleijn en Menno de Galan

Kijk of luister naar: Zonder steun kabinet geen Olympische Spelen in Nederland

Het maakt niet uit of het in Amsterdam of Rotterdam gaat gebeuren als ze maar naar Nederland komen: de Olympische Spelen van 2028. Lukte het in 1928 in Amsterdam, dan moet het honderd jaar later ook kunnen. En dus wordt er nu al voorbereid.

Het optimisme is enorm, en als heel Nederland het wil, gaat het vast lukken. Ondanks mislukte pogingen in het verleden. Het kabinet moet deze maand beslissen of de regering er achter staat.

Kansloos
Als het kabinet Balkenende niet volmondig besluit officieel de voorbereidingen voor de Nederlandse poging de Olympische Spelen naar Nederland te halen te steunen, dan is het hele project bij voorbaat al kansloos en mislukt, zegt Maurits Hendriks, chef de mission van het Nederlands Olympisch Comité vanavond in NOVA. “Als het kabinet echt zegt we weten het niet, dan trek je de stekker eruit. Dit hele project kan alleen als we het uitspreken en dat is alleen reëel als het kabinet dat doet."

Vijf miljard euro
Voor een onderzoek naar de haalbaarheid van de Spelen in Amsterdam en de voorbereidingen van het ‘Olympisch klaar’ maken van Amsterdam of Rotterdam is een bedrag van naar schatting vijf miljard euro gemoeid. Op het gebied van infrastructuur in Nederland zou het een operatie van ongekende proporties betekenen: “2028 is een vast jaartal, een datum, dan moeten we met zijn allen klaar zijn om de wereld te ontvangen. Dat concrete maakt het makkelijker om dingen af te spreken. Als je ziet wat er allemaal moet gebeuren, is het niet nu al vast te stellen wat er allemaal moet zijn. Maar wat wel mooi is, is dat je veel tijd hebt tot dan. Dat betekent dat je heel veel creatieve oplossingen kunt bedenken, iets waar Nederland goed in is.”

Wereldsteden
Ook met steun vanuit Den Haag acht Hendriks de kans klein dat Nederland de Olympische Spelen ook daadwerkelijk toegewezen krijgt. “Die kans is niet groot, heel de wereld wil dit, als je kijkt welke steden zich kandidaat hebben gesteld, dan heb je het over Londen, Parijs, Rio, Tokio. We kunnen onze borst nat maken. We gaan met groten spelen dan.”

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief