Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Borghouts blijft commissaris in Noord-Holland

15 jun 09 - Door Tonko Dop, Ad van Oosten en Silvia Pilger

Kijk of luister naar: Borghouts blijft commissaris in Noord-Holland

Commissaris van de Koningin Harry Borghouts legt het politiek deel van zijn portefeuille neer, zoals een deel van de Provinciale Staten hem vandaag tijdens een debat heeft gevraagd.

Borghouts betreurt de gebeurtenissen rond Landsbanki evenals het feit dat de provincie waarschijnlijk 78 miljoen euro voor een deel zal moeten afschrijven. Borghouts stelt hij zijn nevenfuncties ter beschikking. De meerderheid van de Statenleden is daar vanavond mee akkoord gegaan en dus blijft Borghouts Commissaris van de Koningin.

Ton Hooijmaijers
De afgetreden gedeputeerde Ton Hooijmaijers (Financiën, VVD) keert niet terug in het provinciebestuur van Noord-Holland. Dat heeft hij vanmorgen bekend gemaakt voorafgaand aan het debat over de Landsbanki-affaire, waarbij de provincie tientallen miljoenen euro's kwijtraakte.

Hard oordeel
Een onderzoekscommissie onderzocht het financiële beleid van de provincie. Vorige week presenteerde de commissie de conclusies en het oordeel was hard: Gedeputeerde Staten overtrad de eigen financiële regels van de provincie; de provincie voerde geen actief risicomanagement; er was onvoldoende grip op de schatkistbewaarder en de provincie maakte vorig jaar inschattingsfouten na signalen over de ontwikkelingen op de geldmarkt.

Benoemd
Alle gedeputeerden trokken hierop hun conclusies en stapten op. Maar in tegenstelling tot de zeven gedeputeerden bleef commissaris van de Koningin Borghouts zitten. Hij wil niet aftreden, omdat hij is benoemd en niet gekozen.

In de studio reageert gedeputeerde Ton Hooijmaijers.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief