Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

NOVA-verslagger Jan Eikelboom over zijn belevenissen in Iran

15 jun 09 - Door Roozbeh Kaboly en Jan Eikelboom

Kijk of luister naar: NOVA-verslagger Jan Eikelboom over zijn belevenissen in Iran

NOVA-verslaggever Jan Eikelboom en cameraman Dennis Hilgers werden gisteren uit Iran gezet. Zij deden vorige week voor NOVA verslag vanuit Teheran waar rellen zijn uitgebroken na de uitslag van de presidentsverkiezingen. 
 

Demonstratie
Vanmiddag is er in Iran een protestbijeenkomst tegen de verkiezingsuitslag georganiseerd door aanhangers van Mousavi. Ook Mousavi en een andere hervormingsgezinde presidentskandidaat Mehdi Karoubi zijn hierbij. Het Iraanse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft de demonstratie verboden.

Schoten
Ooggetuigen melden vandaag dat bij de demonstratie, waar meer dan honderdduizend betogers aanwezig zijn, geschoten is. De schoten zouden zijn afgevuurd op een plein in Teheran.

Fraude
De verslagen Iraanse presidentskandidaat Mir Hossein Mousavi keert zich tegen de uitslag van de presidentsverkiezingen, omdat er volgens hem is gefraudeerd. De huidige president Mahmoud Ahmadinejad won de verkiezingen met 62 procent van de stemmen.

Demonstratie
Vanmiddag is er in Iran een protestbijeenkomst tegen de verkiezingsuitslag georganiseerd door aanhangers van Mousavi. Ook Mousavi en een andere hervormingsgezinde presidentskandidaat Mehdi Karoubi zullen hierbij zijn. Het Iraanse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft de demonstratie verboden.

Onmogelijk
Buitenlandse journalisten wordt het werken in Iran moeilijk gemaakt. Een aantal van hen, waaronder de NOVA-ploeg, is het land uitgezet.

Raad van Hoeders
Het hoogste juridische orgaan van Iran, de Raad van Hoeders, komt snel met een oordeel over mogelijke verkiezingsfraude. Dat heeft de voorzitter van de almachtige raad vandaag laten weten. De raad heeft nauwe banden met de Opperste Leider ayatollah Ali Khamenei.

Vanuit Parijs een gesprek met Mohsen Makhmalbaf, internationaal bekende filmregisseur en Europees woordvoerder van Mousavi.
 
Verslaggever Jan Eikelboom is weer terug in Nederland en vertelt in de studio over zijn belevenissen.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief