Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Topman licht Icare op voor meer dan vijf miljoen

16 jun 09 - Door Gert Janssen en Robert Bas

Kijk of luister naar: Topman licht Icare op voor meer dan vijf miljoen

Oud-topman Bart V. van thuiszorginstelling Icare uit Meppel heeft zijn bedrijf voor miljoenen opgelicht. Dat zegt het plaatsvervangend hoofd van het Functioneel Parket, Marianne Bloos vanavond in NOVA.


Aanvankelijk, bij het begin van het onderzoek, legde het Openbaar Ministerie beslag op zijn huis voor 1,3 miljoen euro, maar volgens bronnen bij het onderzoek schat justitie het fraudebedrag inmiddels tussen de vijf en tein miljoen euro. Bart V. heeft volgens justitie gesjoemeld met de verkoop van panden van Icare en de verkoop van een bedrijfsonderdeel. Hij wordt vervolgd voor oplichting, witwassen en belastingfraude.

Geheime rekening
In het jaar 2000 verkocht de toenmalige bestuursvoorzitter een dertigtal overtollige kantoorpanden aan een bevriende kennis. Veel van de panden werden nog binnen een dag met veel winst doorverkocht. Bart V. zou gedeeld hebben in de winst. Die zou zijn overgemaakt op een geheime rekening van een Zwitserse vennootschap op zijn naam. “Hij mocht panden verkopen, hij heeft er alleen zelf winst uit behaald. En dat geld dat hij heeft verdiend in persoon, heeft hij niet opgegeven aan de belastingdienst”, aldus Marianne Bloos.

Eén gulden
Een andere verdenking betreft de verkoop van een BV van Icare door V. Dit bedrijf, Thuiszorg Perfect, verkocht hij voor een symbolisch bedrag van 1 gulden aan een vrouwelijke kennis. Tegelijkertijd beloofde V. dat Icare veel werk aan dit bedrijf zou uitbesteden. Drie jaar later, toen Perfect goed draaide, werd het bedrijf voor 7 miljoen euro verkocht aan uitzendbedrijf Randstad. De opbrengst kwam terecht op de privé-BV van de kennis van Bart V. Naar nu blijkt stond driekwart van alle aandelen van deze BV op naam van Bart V. “Waar wij meneer van verdenken is dat hij ook op dit punt Icare heeft opgelicht, en daar geld aan heeft verdiend”, zegt Bloos.

Ontnemingszaak
Justitie zal het bedrag dat Bart V. met deze oplichting heeft verdiend van hem terugvorderen in een zogenoemde ontnemingszaak. Voor welk bedrag dat zal zijn is justitie nog aan het berekenen, maar het ligt “vele malen hoger dan die 1,3 miljoen euro”, aldus Marianne Bloos. Bronnen melden NOVA dat dit bedrag tussen de vijf en tien miljoen euro zou liggen.

Parlementaire enquête
Voorzitter Edith Snoey van Abvakabo FNV noemt de oplichting van Bart V. ongekend: “Dit hebben we nog niet eerder meegemaakt. Zo’n duidelijk geval van oplichting is ook voor ons nieuw”. Na eerdere incidenten in de thuiszorg en nu deze kwestie bij Icare pleit Snoe voor een parlementaire enquête naar misstanden in de thuiszorg. “Het is hier publiek geld dat wordt verspeeld en zelf crimineel gebruik van wordt gemaakt. Dat vraagt om een grondig onderzoek”

Gouden handdruk
Hoofdverdachte Bart V. was van 1998 tot 2005 bestuursvoorzitter van Icare, een van de grotere thuiszorginstellingen in Nederland. Hij kwam al in 2006 in opspraak toen hij als vertrekkend bestuursvoorzitter van Icare een gouden handdruk van 969-duizend euro meekreeg. Naast V. worden nog twee medeverdachten gedagvaard. In oktober is er een zitting bij de rechtbank.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief