Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Wouter Bos over nieuwste cijfers economie

16 jun 09 - Door Pim van Galen en Monique Wijnans

Kijk of luister naar: Wouter Bos over nieuwste cijfers economie

De Nederlandse economie krimpt dit jaar met 4,75 procent. Volgend jaar zal de krimp nog 0,5 procent bedragen. Dat blijkt uit de jongste voorspellingen van het Centraal Planbureau (CPB). Een sombere prognose, want 1 op de 10 Nederlanders zal door de krimp zijn baan verliezen.


Historisch

Minister van Financiën Wouter Bos (PvdA) neemt de cijfers als uitgangspunt voor het opstellen van de begroting voor volgend jaar. Het CPB spreekt van een 'historische krimp' van de Nederlandse economie. In maart ging het CPB nog uit van een krimp van 3,5% dit jaar; nu wordt gerekend op 4,75%. Ook in 2010 is de neergang dieper: 0,5% in plaats van 0,25%.

Krimp
Het CPB is optimistischer dan De Nederlandsche Bank. Die voorspelde vorige week nog dat de economie dit jaar krimpt met 5,4 procent. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) gaat uit van een afname van 4,8 procent in ons land. En het Centraal Bureau voor de Statistiek constateerde vorige maand dat de Nederlandse economie in het eerste kwartaal terugliep met 4,5 procent in vergelijking met de eerste drie maanden van 2008.

Voortvarend
Maar Wouter Bos ziet geen reden voor extra maatregelen na de nieuwste sombere economische voorspellingen. Volgens hem is het vooral van groot belang dat alle voorgenomen crisismaatregelen voortvarend uitgevoerd worden. Naar verwachting zijn volgend jaar naar verwachting gemiddeld 730.000 mensen werkloos. Het begrotingstekort loopt eveneens op: dit jaar tot 4,1 procent en in 2010 tot 6,7 procent.

Wouter Bos reageert vanavond in NOVA.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief