Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Geweld en rellen in Iran

16 jun 09 - Door Roozbeh Kaboly

Kijk of luister naar: Geweld en rellen in Iran

Tienduizenden Iraniërs hebben zich vandaag in Teheran verzameld voor een steunbetuiging aan president Mahmoud Ahmadinejad. De bijeenkomst is een reactie op eerdere demonstraties van mensen die zich verzetten tegen de verkiezingsoverwinning van Ahmadinejad.

Bloedvergieten
Na de massademonstratie van gisteren heeft de Iraanse oppositieleider Mir Hossein Mousavi vandaag zijn aanhang juist opgeroepen niet te gaan demonstreren. Vannacht zijn acht mensen gedood in Teheran en hij wil verder bloedvergieten voorkomen.

Doden
Al sinds de uitslag van de presidentsverkiezing bekend is, wordt er in de Iraanse hoofdstad Teheran gedemonstreerd. Gisteravond kwamen de ordetroepen in actie. Daarbij zijn zeker acht betogers om het leven gekomen, meldt de staatszender. Ze zouden zijn doodgeschoten.

Hertelling
Inmiddels is wel besloten tot een hertelling van de stemmen van de presidentsverkiezing van vrijdag. Oppositieleider Mousavi gaat daarmee niet akkoord. Hij eist dat de uitslag ongeldig wordt verklaard en dringt aan op nieuwe verkiezingen.

In NOVA de gebeurtenissen door de ogen van het Iraanse journaal, en een gesprek met dichter en Iraniër Afshin Ellian.

Bekijk ook: Wie is wie in Iran?

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief