Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Plasterk pleit vergeefs voor andere locatie Nationaal Historisch Museum

17 jun 09 - Door Pim van Galen en Ferry Mingelen

Kijk of luister naar: Plasterk pleit vergeefs voor andere locatie Nationaal Historisch Museum

Minister Ronald Plasterk (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) debatteert vandaag met de Tweede Kamer over het Nationaal Historisch Museum (NHM) en met name over waar het museum moet komen.

De discussie over de locatie van het museum in Arnhem houdt al een tijdje aan. Eind mei probeerden het museumbestuur en de gemeente Arnhem de Tweede Kamer ervan te overtuigen dat de verplaatsing van het museum naar het centrum van de stad een goed idee is.

Openluchtmuseum
Arnhem leverde een ontwerp dat het nieuwe Nationaal Historisch Museum verbindt met het aloude Nederlands Openluchtmuseum (over het dagelijks leven in het Nederland van vroeger) aan de rand van de stad. Beide musea zouden elkaar versterken en genoeg te bieden hebben voor een hele dag uit. Er kan bij het Openluchtmuseum ook in de bossen worden gewandeld en de dierentuin Burgers' Zoo ligt in de buurt.

Voorkeur Kamer
Een belangrijk deel van de Tweede Kamer heeft een voorkeur voor deze plek. In een eerder debat heeft de Kamer laten weten niet te begrijpen dat zo'n wezenlijk lijkende voorwaarde als de directe verbinding met het Openluchtmuseum nu zomaar niet meer zou tellen. Het was immers een van de redenen waarom voor Arnhem werd gekozen.

Voorkeur directie NHM
Maar de directie van het nieuwe museum heeft een voorkeur voor het centrum van Arnhem, aan de stadkant van de John Frostbrug oftewel de Oude Rijnbrug.

Voorkeur minister
Minister Plasterk is het daarmee eens. Volgens de minister kan het daar sneller en goedkoper, het is een mooie plek aan de rivier, èn goed bereikbaar met het openbaar vervoer.

Beslissing
De beslissing over de uiteindelijke locatie van het Nationaal Historisch Museum in Arnhem is vanmiddag toch nog een beetje in de lucht blijven hangen: er komt een nieuw overleg, waarbij het CDA een motie over de kwestie zal indienen. De mensen die het museum het liefst vlak bij het Openluchtmuseum
zien verrijzen, lijken aan de winnende hand. Het CDA is daarvoor, met D66, de PVV en de SP. De PvdA is voor de plek bij de John Frostbrug, net als de VVD, GroenLinks en de ChristenUnie.

Historisch
De John Forstbrug speelde een hoofdrol in de bloedige Slag om Arnhem, nu 65 jaar geleden. Het lukte de geallieerden niet de Rijnbrug te veroveren. De herinnering aan deze operatie kreeg in 1977 een enorme impuls door de verfilming door Richard Attenborough van de Slag onder de titel 'A bridge too far'.

De vraag is nu of minister Plasterk de Kamer zal kunnen overtuigen? In NOVA een verslag van het debat.

In de studio reageert Erik Schilp, directeur van het NHM.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief