Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Markante bestuursvoorzitter Rabobank vertrekt

18 jun 09 - Door Rudy Bouma en Silvia Pilger

Kijk of luister naar: Markante bestuursvoorzitter Rabobank vertrekt

Vandaag nam Bert Heemskerk afscheid als bestuursvoorzitter van de Rabobank.

Ervaring 
Heemskerk is sinds 2003 voorzitter van de Raad van Bestuur Rabobank Nederland, maar zit al sinds 1969 in het bankvak. Met ruim veertig jaar ervaring heeft hij al heel wat financiële crises meegemaakt: de nasleep van de oliecrisis, de Amerikaanse spaarbankencrisis, de Aziëcrisis, het uiteenspatten van de dotcomzeepbel en nu de kredietcrisis.

Kredietcrisis
Heemskerk zoekt sinds het uitbreken van de kredietcrisis herhaaldelijk de publiciteit. Zo waarschuwde hij bijvoorbeeld tegen Icesave, ageerde hij tegen het deposito-garantiestelsel en propageerde hij een verzekering tegen betalingsproblemen voor huizenbezitters. Intussen bleek bij de presentatie van de jaarcijfers 2008 dat Rabobank onder leiding van Heemskerk het jaar afsloot met een recordwinst, terwijl veel andere banken diep in de verliezen doken.

Noodplan VS
Bert Heemskerk heeft een uitgesproken mening over het Amerikaanse noodplan banken te redden: het is niet verkeerd dat banken door de overheid worden gered, maar dan zouden het wel alleen consumentenbanken moeten zijn. In zijn ogen beschermt de VS met het plan aandeelhouders van 'foute' banken. Heemskerk veroordeelt banken die te grote risico’s hebben genomen.

NOVA volgt de uitgesproken bankier tijdens zijn laatste weken als Rabobaas in tijden van crisis. Heemskerk: "Krimpen is gezond: het is net zoals een vasten, of een ramadan. Het is goed voor de mensen als je een keer 'ontslakt'."

 In juli verschijnt het boek 'Een gezonde krimp' van Bert Heemskerk.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief