Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

AIVD-medewerker lekte staatsgeheimen

18 jun 09 - Door Petra Greeven

Kijk of luister naar: AIVD-medewerker lekte staatsgeheimen

Een medewerkster en een oud-medewerker van de Algemene Inlichtingen- en Opsporingsdienst (AIVD) zijn vandaag door de Rijksrecherche opgepakt op verdenking van het lekken van staatsgeheime informatie naar De Telegraaf.

De politie verdenkt beide verdachten ervan de afgelopen maanden tot twee keer toe geheime informatie aan een journaliste van De Telegraaf te hebben gegeven. Dat leidde tot twee publicaties, stelt het OM.

Irak
In het eerste artikel, 'AIVD faalde rond Irak', werd gemeld dat de AIVD in de aanloop van de oorlog tegen Irak het kabinet op het verkeerde been had gezet. Dat zou de inlichtingendienst hebben gedaan door "klakkeloos buitenlandse inlichtingenrapporten" te hebben overgenomen, zonder de informatie te verifiëren. Hierdoor ontstond de indruk dat het regime van Saddam Hoessein de beschikking had over massavernietigingswapens.

Dalai Lama
In het tweede artikel,'Dalai lama bedreigd', meldde De Telegraaf dat de beveiliging van de dalai lama flink was opgeschroefd, nadat hij in Nederland was aangekomen voor een driedaags bezoek. Op gezag van goed geïnformeerde bronnen stelde de krant dat er sprake was van serieuze bedreigingen uit 'Chinese hoek'.

Huiszoeking
Volgens het Openbaar Ministerie heeft er vanochtend een huiszoeking plaatsgevonden bij een van de verdachten en is er een huiszoeking uitgevoerd bij de betrokken journaliste van De Telegraaf, aldus een woordvoerster van het OM. Ze zegt dat de verslaggeefster eerst is gevraagd om vrijwillig de staatsgeheime informatie af te staan. "Dat heeft ze niet gedaan."

Het Openbaar Ministerie zegt op zoek te zijn naar staatsgeheime documenten. Het OM heeft aanwijzingen dat die bij de journaliste in huis zouden liggen. Het OM stelt dat onbevoegden geen staatsgeheimen in huis mogen hebben liggen. Op het bezit hiervan staat een maximale gevangenisstraf van zes jaar. Ook het publiceren van staatsgeheimen is strafbaar, benadrukt de woordvoerster. Daar staat een maximale celstraf van vijftien jaar op.

Gevonden
Het Openbaar Ministerie heeft vanmiddag laten weten vermoedelijk staatsgeheime documenten van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) te hebben aangetroffen in de woning van de Telegraaf-journaliste en in de woning van de twee andere verdachten. De rechter-commissaris heeft de in beslag genomen documenten opgeslagen in een kluis. De rechter moet nu eerst beslissen of het werkelijk om staatsgeheime documenten gaat, en zo ja welke van deze stukken justitie mag gebruiken in dit onderzoek.

Woedend
Hoofdredacteur van De Telegraaf, Sjuul Paradijs, is woedend over de inval in de woning van een journaliste van zijn krant: "Na de schandalige gijzeling van twee Telegraaf-verslaggevers in 2006 heeft het Openbaar Ministerie (OM) helemaal niets geleerd. Opnieuw wordt een journalist in de persoonlijke levenssfeer ernstig geraakt in een poging om een lek van de AIVD te achterhalen. Dit is de zoveelste aanval op de persvrijheid."

Ook de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) is erg boos over de inval in de woning van de journaliste. Secretaris Thomas Bruning: "Het is onverstandig en een domme zet van het Openbaar Ministerie (OM) om op een privéadres en zonder vooraankondiging binnen te vallen. Als er al reden zou zijn om informatie op te vragen, dan zou het Justitie gesierd hebben om de juiste weg te bewandelen en dat is het sturen van een schriftelijk verzoek aan de redactie van De Telegraaf. De nu gekozen wijze is schadelijk voor het aanzien van de onafhankelijkheid van de journalistiek. Een journalist moet zijn bronnen altijd kunnen beschermen."

Klacht
De Telegraaf bereidt een klacht tegen de AIVD voor omdat "het binnenvallen in het privédomein van een journalist is een buitenproportioneel en ontoelaatbaar middel". Er is volgens hem geen sprake van een terroristische dreiging, staan er geen mensenlevens op het spel en is de staatsveiligheid niet in gevaar.

Gerard Bouman, hoofd AIVD, reageert in de studio.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief