Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Solidariteit met nabestaanden in Teheran

18 jun 09 - Door Roozbeh Kaboly

Kijk of luister naar: Solidariteit met nabestaanden in Teheran

Oppositieleider Mir Hossein Mousavi had gisteren zijn aanhangers opgeroepen vandaag te demonstreren tegen de uitslag van de presidentsverkiezingen van afgelopen vrijdag, om solidariteit te tonen met de nabestaanden van mensen die bij eerdere betogingen zijn omgekomen.

Aan de oproep is vandaag massaal gehoor gegeven. Tienduizenden van zijn aanhangers verzamelden zich vandaag op het Khomeini-plein voor een betoging. De in het zwart geklede inwoners van Teheran droegen kaarsen en herdachten daarmee de mensen die maandag werden doodgeschoten tijdens een demonstratie.

Doden
Volgens de staatsmedia werden maandag zeker acht mensen doodgeschoten. Mogelijk zijn nog meer demonstranten om het leven gebracht. De autoriteiten hebben een groot aantal oppositieleiders aangehouden en van sommigen is sindsdien niets meer vernomen.

NOVA spreekt met Hadi Ghaemi in New York. Hij werkte tot voor kort bij de Human Rights Watch en is inmiddels directeur van de International Campaign for Human Rights in Iran.

OPROEP

Tijdens de protesten na de herverkiezing van de Iraanse president Ahmadinejad is er volop gefotografeerd en gefilmd. NOVA is op zoek naar die opnames. Lees meer ...

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief