Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Geestelijk leider Iran ontkent stembusfraude

19 jun 09 - Door Roozbeh Kaboly en Jan Reiff

Kijk of luister naar: Geestelijk leider Iran ontkent stembusfraude

De machtigste man van Iran, Opperste Leider ayatollah Ali Khamenei, heeft vandaag duidelijk partij gekozen in het conflict dat na de presidentsverkiezingen is losgebarsten.


Strijd
"De strijd is voorbij", zei de hoogste geestelijk leider tijdens het vrijdaggebed in de universiteit van Teheran. Er kwamen duizenden mensen af op zijn anderhalf uur durende toespraak. President Ahmadinejad zat op de voorste rij.

Geen fraude
Khamenei zei dat het afgelopen moet zijn met de massale straatprotesten van de aanhangers van de verslagen gematigde presidentskandidaat Mir Hossein Mousavi. Er is geen fraude gepleegd tijdens de verkiezingen, het systeem laat geen fraude toe, zei hij. Hij wees daarbij op het stemverschil van elf miljoen tussen Ahmadinejad en Mousavi. Een dergelijk groot aantal stemmen kan volgens hem nooit zijn gemanipuleerd. Onenigheid over de uitslag moet langs juridische weg worden opgelost, voegde hij eraan toe. "Illegale eisen" van verliezende kandidaten worden niet geaccepteerd.

Echte uitslag?


De Volkskrant schrijft vandaag over een brief die op internet circuleert waarin de echte uitslag van de verkiezingen zou staan. Hieruit zou blijken dat oppositiekandidaat Mousavi veruit de meeste stemmen heeft gekregen (ruim 19 miljoen) en de zittende president Ahmadinejad (5,6 miljoen) zelfs een andere oppositiekandidaat, Mehdi Karroubi (13,3 miljoen), voor zich moet dulden. Maar de Iraanse regering zegt dat de brief vals is.

Democratie
Khamenei riep op tot een einde van de massale straatprotesten. De leiders van de protesten zullen verantwoordelijk worden gehouden als het opnieuw tot bloedvergieten en onlusten komt. De ayatollah prees het Iraanse systeem, dat hij omschrijft als een religieuze democratie. De onrust van de afgelopen week zou de schuld zijn van de media, die worden gestuurd door het Westen en de zionisten.Mir Hossein Mousavi, die om annulering van de verkiezingsuitslag heeft gevraagd, heeft voor morgen tot een nieuw straatprotest opgeroepen.

In NOVA vanavond het laatste nieuws en een gesprek met een van de aanwezigen bij het vrijdaggebed: Salimi Namin, bekend columnist in Teheran. Namin is conservatief en een aanhanger van de huidige president Ahmadinejad.

Naar boven

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief