Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Meer foute notarissen

19 jun 09 - Door Gert Janssen

Kijk of luister naar: Meer foute notarissen

Het komt steeds vaker voor: notarissen die frauderen bij de verkoop van huizen. Ze knijpen een oogje dicht bij gesjoemel met de huizenprijs zodat argeloze kopers worden opgelicht en criminelen de winst opstrijken. Tot voor kort werd deze fraude bestraft met een berisping door de beroepsorganisatie maar de vraag is of dat helpt. Voor de kwade broeders onder de notarissen lijkt een hardere aanpak nodig.


Forse toename
NOVA heeft onderzoek gedaan naar het tuchtrecht tegen notarissen, en ontdekte dat het aantal schorsingen van notarissen het afgelopen jaar fors is toegenomen.

Schorsing

In 2008 werden er vijftien schorsingen tegen notarissen uitgesproken door de daarvoor ingestelde Kamers van Toezicht. Het jaar daarvoor kregen zeven notarissen een schorsing. Verder besloot de Kamer van Toezicht in Groningen een notaris uit het vak te zetten, een maatregel die zelden wordt genomen. “Deze notaris heeft het vertrouwen van een cliënte beschaamd, door haar testament niet op een juiste manier af te handelen. Daarnaast was hij al meerdere keren in aanraking gekomen met de tuchtrechter en is hij al eerder geschorst geweest”, aldus persrechter Kiezebrink van de Kamer van Toezicht in Groningen.

Criminele panden
Drie tuchtzaken in 2008 betroffen een notaris in Rotterdam en twee notarissen in Den Haag die betrokken waren bij vastgoedfraude. Ze gaven hun goedkeuring aan meerdere ABC-transacties, waarbij criminelen panden binnen enkele dagen of weken in waarde laten stijgen, om ze vervolgens met grote winsten aan nietsvermoedende kopers door te verkopen. De notarissen werden alledrie voor twee weken geschorst.

Voorzitter Erna Kortlang van de beroepsorganisatie voor notarissen KNB, reageert. 

Naar boven

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief