Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Regering treedt hard op tegen demonstranten in Teheran

20 jun 09 - Door Roozbeh Kaboly en Camelea Buys

Kijk of luister naar: Regering treedt hard op tegen demonstranten in Teheran

De situatie in de Iraanse hoofdstad Teheran is om te snijden. Enkele duizenden demonstranten probeerden een plein in het centrum van de stad te bereiken om - ondanks het verbod - te protesteren tegen de uitslag van de presidentsverkiezingen. De oproerpolitie zet traangas en waterkanonnen in om de betogers te verspreiden.De duizenden jonge Iraniërs trokken zich dus niets aan het demonstratieverbod dat Ayatollah Khamenei gisteren afkondigde. Er zijn harde confrontaties geweest met de oproerpolitie en tussen aanhangers van de oppositie en van de regering. Daarbij zouden gewonden en ook een dode zijn gevallen.

Mousavi
Oppositieleider Mousavi heeft de demonstranten toegesproken en gezegd dat hij "voorbereid is op het martelaarschap".

Botsing aanhangers Ahmadinejad en Mousavi

Volgens ooggetuigen hebben aanhangers van de verslagen presidentskandidaat Mir Hossein Mousavi een gebouw van de supporters van de aartsconservatieve president Mahmoud Ahmadinejad in brand gestoken. De politie vuurde in de lucht in een poging verdere botsingen te voorkomen.

Verantwoordelijk

Het Iraanse persbureau ISNA meldt vandaag dat de Iraanse Veiligheidsraad ook Mousavi heeft gewaarschuwd dat hij verantwoordelijk zal worden gehouden voor de gevolgen van nieuwe protestmanifestaties. "Uw nationale plicht is om te stoppen met het uitlokken van illegale bijeenkomsten", staat in een brief van de raad aan Mousavi. Mousavi had woensdag in een open brief aan de raad zijn beklag gedaan over militieleden en agenten en burger die geweld gebruiken tegen aanhangers van de oppositie en vernielingen aanrichten.'Zelfmoordaanslag in mausoleum Khomeini'
In het mausoleum van ayatollah Ruhollah Khomeini, de grondlegger van de islamitische staat, is vandaag een zelfmoordaanslag gepleegd. Volgens een politiefunctionaris tegen het semi-officiële persbureau Mehr kwam de dader om. Een bezoeker raakte gewond.

Raad van Hoeders
Het hoogste wetgevende orgaan van Iran, de Raad van Hoeders, houdt vandaag een buitengewone vergadering over de politieke crisis in het Iran.Voor deze bijeenkomst zijn de drie verslagen presidentskandidaten uitgenodigd, onder wie ex-premier Mir Hossein Mousavi.

President Obama
De Amerikaanse president Barack Obama zei gisteren in een interview met de Amerikaanse televisiezender CBS "zeer verontrust" te zijn over de uitspraken van de machtigste man van Iran, ayatollah Ali Khamenei. De manier waarop de Iraanse autoriteiten omgaan met de demonstraties geeft de internationale gemeenschap volgens Obama "een duidelijk signaal over wat Iran is, en niet is".

Twitter
Buitenlandse journalisten mogen geen verslag doen van de situatie in Iran, maar via Twitter, YouTube en Facebook (inlog nodig) weet de oppositie de wereld toch te bereiken.


In NOVA vanavond het laatste nieuws uit Iran. In de studio commentaar van dichter en Iraniër Afshin Elian.

Naar boven

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief