Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Kaping Nederlands schip voorbij

23 jun 09 - Door Rudy Bouma en Hans Kema

Kijk of luister naar: Kaping Nederlands schip voorbij

Somalische piraten hebben het gekaapte koopvaardijschip de Marathon vanochtend laten gaan. Het schip van een Nederlandse rederij werd op 7 mei in gijzeling genomen.


NOVA-verslaggever Rudy Bouma vaart mee op 'De Zeven Provinciën' en was erbij toen Nederlandse mariniers aan boord gingen. Hij doet vanavond verslag van de afloop van de kaping.

Ook een gesprek met minister van Defensie Eimert van Middelkoop. De druk om koopvaardijschepen te bewapenen neemt toe, maar in een brief aan de Tweede Kamer stelt Van Middelkoop dat 'de risico’s en beperkingen van deze vorm van militaire inzet te talrijk zijn en dat er derhalve in de huidige omstandigheden onvoldoende grond is om tot deze maatregel over te gaan.'

Schotwond
Eén van de bemanningsleden van 'De Marathon' werd aan het begin van de kaping door de kapers gedood. Een tweede gewonde is stabiel. Het Nederlandse marinefregat 'De Zeven Provinciën' heeft zich over de bemanning ontfermd.

Roversnest
De kapers hadden het schip overgebracht naar Eyl, op Puntland, dat bekend staat als een 'roversnest'. Naar verluidt is via een helikopter losgeld afgegeven. De piraten hebben de Marathon buitengaats gebracht en daarna het schip laten gaan. 'De Zeven Provinciën' heeft het schip opgevangen, mede om te voorkomen dat het in de Golf van Aden opnieuw slachtoffer van piraten zou worden. Beide schepen varen nu naar een veilige haven.

Burgeroorlog
'De Zeven Provinciën' neemt binnen NAVO-verband deel aan Allied Protector, een operatie in de Golf van Aden om koopvaardijschepen te beschermen tegen Somalische piraten. Het Nederlandse fregat begeleidde de afgelopen weken meerdere schepen. Daaronder was ook een schip van het Word Food Program, dat noodhulpgoederen voor het door een burgeroorlog geteisterde land vervoerde.

Einde van de kaping in beeld
Bekijk ook het einde van de kaping in foto's.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief