Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

NRC Handelsblad wil geen overheidssubsidie

23 jun 09 - Door Jan Eikelboom en Menno de Galan

Kijk of luister naar: NRC Handelsblad wil geen overheidssubsidie

Er moet een tijdelijke heffing komen op de kosten van internetaansluitingen in Nederland. Dat is het advies van de commissie-Brinkman, die een rapport schreef over de toekomst van de kranten. Het geld is bestemd voor vernieuwing van de pers.


Pluriform
Elco Brinkman beschrijft in het rapport ‘De Volgende Editie’ hoe media kunnen innoveren en welke maatregelen nodig zijn om een pluriforme pers te behouden.

Zwaar
De kranten hebben het zwaar door teruglopende advertentie-inkomsten en abonnees die liever overstappen op gratis kranten of hun nieuws van internet halen. Minister Plasterk (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) heeft acht miljoen euro aan innovatie-subsidie vrijgemaakt voor de kranten.

Subsidie
Maar de minister voelt weinig voor de door de commissie-Brinkman voorgestelde internetheffing. Hij zegt 'geen logische samenhang' te zien tussen het gebruik van internet en de problemen waarmee de kranten te kampen hebben. Plasterk wil eerst bekijken waar de innovatie-subsidie toe leidt voor hij gaat nadenken over de vraag of er meer belastinggeld naar de kranten moet.

Opslag
Volgens Brinkman is de situatie van de kranten nijpend. Met het geld kan de pers zijn online diensten verbeteren. Brinkman wil op internetaansluitingen een opslag van een paar euro per jaar. Samen met een al beloofde STER-bijdrage moet er twintig miljoen euro naar de kranten gaan. Verder wil Brinkman samenwerking tussen kranten en publieke omroepen vergemakkelijken, vooral op internet.

NRC Handelsblad wil geen overheidsgeld en denkt het op eigen kracht te redden.

Download hier het volledige rapport: De Volgende Editie.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief