Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Iran geeft het Westen schuld van onrust

24 jun 09 - Door Jan van Loenen, Roozbeh Kaboly en Judith Pennarts

Kijk of luister naar: Iran geeft het Westen schuld van onrust

Westerse mogendheden krijgen op de staatstelevisie de schuld van de demonstraties: de Amerikaanse inlichtingendienst CIA en de beweging Mujahedeen Khalq hebben relschoppers in Iran met geld gesteund, aldus de Iraanse minister van Binnenlandse Zaken Sadeq Mahsouli.

Engeland en Nederland
Maar ook Engeland en Nederland worden aangewezen als onruststokers. De Iraanse minister van Inlichtingen, Gholamhossein Mohseni Ejei, zei vandaag dat mensen met Britse paspoorten betrokken zijn geweest bij de organisatie van de onlusten die kort na de verkiezingen van 12 juni uitbraken. En Iran ziet de Nederlandse financiële steun voor het Iraanse radiostation Zamaneh in Amsterdam als een inmenging in binnenlandse aangelegenheden. Volgens de Iraanse autoriteiten zendt het station propaganda uit.

Tribunaal
Justitie in Iran gaat een speciaal tribunaal samenstellen om de aangehouden betogers te berechten. Dit heeft een van de hoogste magistraten in het land, Ibrahim Raeissi, vandaag aangekondigd. Het tribunaal zal daarbij zaak voor zaak onderzoeken wie achter de ongeregeldheden zitten.

Ambtseed
Het lijkt er op dat de opstand tegen de verkiezingsuitslag gesmoord is. President Ahmadinejad zal op 26 juli de ambsteed afleggen voor zijn tweede termijn.

'Legaal protest'
De vrouw van oppositieleider Mousavi, Zahra Rahnavard, liet vandaag weten dat het 'legale protest om de rechten voor de Iraniërs te behouden' moet doorgaan. Ze roept 'het establishment' van Iran op tot de vrijlating van de mensen die wegens hun standpunten of de betogingen zijn opgepakt. Rahnavard betreurt de aanwezigheid van militairen in de straten van Teheran.

Demonstratie
Ondanks het door de autoriteiten opgelegde demonstratieverbod zijn vandaag in het centrum van Teheran meer dan tweehonderd betogers de straat op gegaan. Volg de opstand in Iran via Twitter (inlog nodig).

Shirin Ebadi
In het buitenland verblijvende Iraniërs blijven demonstreren tegen het bewind in Teheran. Vandaag werden ze in Brussel toegesproken door Shirin Ebadi. De Iraanse juriste en feministe kreeg in 2003 de Nobelprijs voor de vrede. Ze uitte in het verleden scherpe kritiek op de onderdrukking van vrouwen en homo's in Iran.

In NOVA het laatste nieuws uit Iran en een gesprek met Shirin Ebadi.

Naar boven

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief