Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Amerikaanse gouverneur bekent affaire

25 jun 09 - Door Willem Lust en Merel Miedema

Kijk of luister naar: Amerikaanse gouverneur bekent affaire

De gouverneur van South Carolina, Mark Sanford, vocht tegen zijn tranen toen hij gisteren opbiechtte dat hij de afgelopen week bij zijn minnares in Argentinië zat.

Excuses
Sanford was eerst vermist, toen zou hij aan het wandelen zijn, maar gisteren kwam dus de aap uit de mouw. Sanford bood in de persconferentie zijn excuses aan aan zijn vrouw, zijn vier zoons, zijn vrienden en de bevolking van South Carolina: "Ik heb mijn vrouw, kinderen en vrienden pijn gedaan. Ik heb iedereen pijn gedaan", aldus de gouverneur.

Aftreden
Sanford, tot nu toe genoemd als de Republikeinse presidentskandidaat tijdens de verkiezingen in 2012, heeft niet de vraag beantwoord of hij wel of niet zal aftreden. Hij heeft nog een jaar te gaan als gouverneur, daarna mag hij niet meer gekozen worden, omdat hij al twee termijnen aan de macht is geweest. Sanford besloot zich wel terug te trekken als voorzitter van de vereniging van Republikeinse gouverneurs. Zijn voorzitterschap wordt overgenomen door Haley Barbour, gouverneur van de staat Mississippi.

Verzoening
Sanford's vrouw liet weten open te staan voor verzoening: "Ik blijf bereid Mark zijn onfatsoenlijkheid te vergeven en hem weer welkom te heten", aldus Jenny Sanford. Het paar leefde al een tijdje gescheiden van elkaar, waardoor ook zij niet wist waar haar man de afgelopen dagen was.

Vanuit de Verenigde Staten een verslag van de 'Sanford-affaire' en een gesprek met correspondent Willem Lust over de gevolgen van deze ' affaire'  voor de Republikeinse Partij: wie blijft er over om de leiding te nemen?

Naar boven

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief