Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Geen mariniers aan boord kwetsbare schepen

29 jun 09 - Door Ferry Mingelen

Kijk of luister naar: Geen mariniers aan boord kwetsbare schepen

Trage, dus kwetsbare, Nederlandse schepen in de Somalische wateren krijgen definitief geen bewapende mariniers aan boord. Het is minister Van Middelkoop (Defensie) gelukt de Tweede Kamer daar vandaag van te overtuigen.

Moeilijk
De verwachting was dat het debat vandaag moeizaam zou verlopen, maar dat viel alleszins mee. Defensieminister Van Middelkoop is steeds tegen geweest, maar een meerderheid van de Kamer was tot voor het debat voor het meesturen van gewapende mariniers. 

Risico
Minister Eimert van Middelkoop schreef eerder in een brief aan de Kamer: 'de risico’s en beperkingen van deze vorm van militaire inzet te talrijk zijn en dat er derhalve in de huidige omstandigheden onvoldoende grond is om tot deze maatregel over te gaan.'

Er bestaat in zijn ogen een groot risico dat het geweld escaleert en dat er dan geen marinefregat als achtervang in de buurt is. Ook zijn er tal van juridische obstakels om in te mogen grijpen en is de inzet duur. Zo kost het volgens hem 120.000 euro per keer om de mariniers vanuit Nederland in te vliegen en in te zetten.

Uitzonderlijke gevallen
Vandaag herhaalde hij die argumenten nog eens: de minister wil geen bewapende teams aan boord, omdat dit in zijn ogen niet verantwoord is. "Er zijn veel en zware bedenkingen", zei hij. Wel is Van Middelkoop bereid in uitzonderlijke gevallen aan de commandant van de EU-missie te vragen om het Nederlandse fregat aan de missie te onttrekken om het kwetsbare schip dan individueel te begeleiden. Het gaat volgens Van Middelkoop om slechts zes tot acht schepen per jaar.

NOVA voer twee weken mee op 'De Zeven Provinciën'. Bekijk deze uitzending en lees de blogs van verslaggever Rudy Bouma.

Vanuit Den Haag een verslag van het debat.

Naar boven

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief