Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Crisismeter: De transportsector

29 jun 09 - Door Marjolein Schut, Monique Wijnans

Kijk of luister naar: Crisismeter: De transportsector

Het gaat slecht in de transport- en logistieksector. De economische crisis wordt er goed gevoeld. Vooral het eerste kwartaal van dit jaar was dat merkbaar: veel bedrijven verloren tenminste twintig procent van hun omzet.

Vooral in het wegtransport vallen harde klappen. Het bedrijf van Marius van der Valk, van Van der Valk Transport, heeft in maart dit jaar een aantal weken volledig stil gelegen. Het tweede kwartaal is de handel als gevolg van de seizoensinvloeden weer wat aangetrokken. Maar van oudsher is het tweede kwartaal altijd beter in deze sector.

Inzinking
Maar onderzoekers van het ING Economisch Bureau en de brancheorganisatie Transport en Logistiek waarschuwen dat dit geen indicatie is voor herstel: ze verwachten een tweede inzinking van de handel na de zomer.

Nederlandse economie
Transport en logistiek vormen een belangrijk onderdeel van de Nederlandse economie. Er zijn zo'n zevenhonderdduizend mensen direct of indirect werkzaam in deze sector.

NOVA rijdt een dag mee op de vrachtwagen van Marius van der Valk. Hij vervoert vooral bouwmaterialen en chemische stoffen van en naar de Rotterdamse haven.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief